Privreda

Pčelinje oprašivanje maline donosi 80 odsto bolji prinos

Pčelinje oprašivanje maline donosi 80 odsto bolji prinos
Pčelinje oprašivanje maline donosi 80 odsto bolji prinos

BRATUNAC - Pčelinje oprašivanje maline donosi 80 odsto bolji prinos nego oprašivanje vjetrom, a i kvalitet roda je mnogo bolji, rekao je danas u Bratuncu magistar poljoprivrede Goran Mirjanić.

"Ovaj primjer je posebno značajan za ovdašnje voćare, jer se u najvećem broju bave uzgojem maline, a slično je i sa drugim vrstama voća, kao i povrća", rekao je Mirjanić (na fotografiji), koji je održao stručno predavanje "Jačanje saradnje između pčelara i voćara u cilju obostranog povećanja prinosa".

Mirjanić je izjavio novinarima da je prednost pčelinjeg oprašivanja naizraženija kod maline i kornišona.

On je bratunačke pčelare i voćare upoznao o značaju pčela u oprašivanju voća i neophodnosti smanjenja korištenja pesticida u voćarstvu i povrtlarstvu, jer izazivaju uginuće pčela koji su najbolji oprašivači i bez kojih su prinosi i kvalitet mnogo slabiji.

Mirjanić je na stručnom predavanju istakao da je neophodna saradnja pčelara i voćara radi unapređenja njihove proizvodnje, ali i očuvanja pčelinjih društava bez kojih bi prinosi voća i povrća bili slabiji i do 80 odsto.

Na predavanju, koje je izazvalo veliko interesovanje bratunačkih voćara i pčelara, ukazano je da je potrebno ograničiti upotrebu pesticida i izbjegavati njihovu primjenu, posebno u blizini pčelinjaka, radi zaštite zdravlja pčela i očuvanja njihovih društava, bez kojih su znatno slabiji prinosi voća i povrća, a posebno njihov kvalitet.

Aktivnost edukacije pčelara i voćara provodi se u okviru četvorogodišnjeg projekta "Farma" koji u 10 opština u BiH finansiraju Švedska razvojna agencija SIDA i američka USAID, a realizuje firma "Košnica" iz Gradiške.

"Za očuvanje pčela u tih deset opština u narednoj godini ovim projektom je obezbijeđeno 50.000 KM", precizirao je Mirjanić i dodao da je edukacija poljoprivrednika o značaju i zaštiti pčela značajnija od ovih finansijskih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije