Privreda

Pet odsto žena upravlja najvećim kompanijama

Pet odsto žena upravlja najvećim kompanijama
Pet odsto žena upravlja najvećim kompanijama

BERN - Na pozicijama generalnih direktora najvećih svjetskih kompanija nalazi se jedva pet odsto žena, a što je preduzeće veće ta pojava je rjeđa, pokazuje istraživanje Međunarodne organizacije rada, koje je obuhvatilo 80 zemalja svijeta.

Studija otkriva da Norveška, sa 13,3 odsto najvećih kompanija u kojima je vodeća funkcija u upravnom odboru povjerena ženi, zauzima prvo mjesto u svijetu, prenosi švajcarski list 24 sata.

Samo četiri zemlje (Finska, Velika Britanija, Norveška i Švedska) imaju udio žena veći od 20 odsto u upravljačkim odborima najvećih firmi, dok ova stopa u 13 zemalja, među kojima su Švajcarska, SAD, Francuska, Njemačka iznosi 10 do 20 odsto. 

Između pet i 10 odsto žena učestvuje u upravnim odborima najvećih kompanija u 14 zemalja, među kojima su, na primjer Belgija, Kina, Italija, Španija, a stopu manju od 5,0 odsto ima 13 zemalja, gdje spadaju Indija, Japan, Rusija, kao i arapske zemlje.

Iako su žene još u sjenci muškaraca kada je riječ o upravljanju svjetskim privrednim gigantima, njihov broj na rukovodećim pozicijama, naročito srednjeg i višeg nivoa, porastao je za posljednjih 20 godina, navodi se u studiji. 

Istraživanje je takođe pokazalo da su žene, na globalnom nivou, vlasnice ili upravljaju preduzećima (svih struktura) u 30 odsto slučajeva, ali je uglavnom riječ o malim i mikro firmama.

Prema ovom kriterijumu, na vrhu ljestvice među visoko razvijenim industrijskim zemljama nalazi se SAD, s udjelom žena od 42,7 odsto a globalno posmatrano, Jamajka zauzima prvo mjesto, sa 59,3 odsto, dok je Jemen na posljednjem mestu sa 2,1 odsto.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije