Privreda

Peulić: Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovor

Peulić: Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovor
Peulić: Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovor

ZVORNIK - Sindikalna organizacija i menadžment kompanije "Alumina" skoro su do kraja usaglasili pojedinačni kolektivni ugovor, koji će garantovati sva zakonska prava zaposlenim radnicima, rekao je danas Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Peulić, koji je prisustvovao današnjem sastanku predstavnika sindikata i menadžmenta "Alumine", kaže da pojedinačni kolektivni ugovor obezbijeđuje potpun legitimitet i socijalni dijalog, s ciljem da se radnička prava rješavaju u skladu sa zakonom i opštim granskim kolektivnim ugovorom.

"Usaglašeno je 99 odsto stavova pojedinačnog kolektivnog ugovora, a u narednih nekoliko dana delegacija sindikalnog odbora sa stručnim službama i predstavnicima menadžmenta treba da dogovori i usaglasi ono što je ostalo kao sporno", rekao je Peulić.

On je izrazio zadovoljstvo informacijama o radu "Alumine", koje je prezentovao predsjednik Upravnog odbora ove kompanije Mile Matić.

"Zadovoljan sam onim što smo čuli, jer se vidi da je menadžment preduzeća posvećen da obezbijedi pune kapacitete proizvodnje, čime se obezbjeđuju i redovne plate i druga primanja", rekao je Peulić.

On kaže da ga posebno raduje što od otvaranja stečaja u "Birču" do sada svi zaposelni redovno primaju plate i što se uplaćuju obaveza na plate.

"To je rijetkost u sistemu kakav je 'Birač'. Ovo je stabilan privredni kolektiv i granski sindikat je prezadovoljan da jedan ovakav subjekt posluje", naglasio je Peulić.

On je dodao da će nastojati u razgovorima s predstavnicima Vlade Republike Srpske da se ubrza proces i da radnicima fabrike "Birač", koji su stekli uslove za penziju, što prije bude povezan staž.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Mile Matić rekao je da je menadžment opredijeljen da pojedinačni kolektivni ugovor, koji će usaglasiti obje strane, bude prilagođen aktuelnom trenutku i procesima koji će se desiti u ovoj kompaniji.

Današnjem sastanku u kompaniji "Alumina" prisustvovala je i izvršni sekretar Saveza sindikata za regiju Birač Milena Vimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije