Privreda

Plavi dizel bez akciza i putarina

Plavi dizel bez akciza i putarina
Plavi dizel bez akciza i putarina

BANJALUKA - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH kojima se omogućava poljoprivrednim proizvođačima da "plavi dizel" mogu nabavljati bez plaćanja akciza i putarina.

Na vanrednoj sjednici je Nacrt upućen u proceduru nadležnim institucijama entiteta i BiH, a njime je predviđen i povrat akciza za distributere "plavog dizela", saopšteno je iz UIO.

Razmatrajući moguće mjere koje Upravni odbor UIO može preduzeti da omogući bolju konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, na današnjoj sjednici podržan je zahtjev poljoprivrednih udruženja da se izjednači cijena veterinarskog pregleda pri uvozu u BiH sa cijenama na ulasku u zemlje Evropske unije.

U skladu sa zahtjevima poljoprivrednih udruženja u BiH, Upravni odbor UIO sugerisao je danas rukovodstvu Kancelarije za veterinarstvo BiH da ubrza rad na ispunjavanju uslova iz Mape puta koja se odnosi na izvoz mlijeka, mliječnih prerađevina i namirnica životinjskog porijekla u zemlje EU.

Upravni odbor zadužio je UIO BiH da provjeri uvoz mesa po odobrenim kvotama i da se prekontrolišu sve izdate potvrde u posljednjih 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije