Privreda

"Plavi dizel" za 1.850 poljoprivrednika

"Plavi dizel" za 1.850 poljoprivrednika
"Plavi dizel" za 1.850 poljoprivrednika

BIJELJINA - Za 1.850 poljoprivrednika u Bijeljini koji su izvršili preregistraciju gazdinstava danas je počelo preuzimanje dokumentacije kojom se omogućava korištenje regresiranog dizela za proljećnu sjetvu.

Vlada Republici Srpskoj je poljoprivrednicima u Srpskoj omogućila korištenje "plavog dizela" po cijeni koja je za 60 feninga niža od cijene goriva na benzinskim pumpama.

Prema podacima gradskog Odsjeka za poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dostavilo je spisak od 1.850 poljoprivrednika u Bijeljini koji su do sada registrovali gazdinstvo i stekli pravo na korištenje regresiranog goriva.

"Plavi dizel" je tokom jesenje sjetve koristilo 3.204 poljoprivrednika u regiji.

Svaki poljoprivrednik ima pravo na 100 litara "plavog dizela" po hektaru, a gorivo se može preuzimati tokom cijele godine.

U gradskom Odsjeku za poljoprivredu procjenjuju da bi ovog proljeća na području Bijeljine trebalo biti zasijano 30.275 hektara, što je dva odsto više nego prošle godine, čime bi iskorištenost oraničnih površina na ovom području bila 99 odsto.

Kukuruz je planiran na 81 odsto sjetvenih površina, povrće na 12,2 odsto, industrijsko bilje na 3,4 i krmno bilje na 3,2 odsto oranica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije