Privreda

Pljušte smjene u Elektroprivredi HZHB

Pljušte smjene u Elektroprivredi HZHB
Pljušte smjene u Elektroprivredi HZHB

MOSTAR - Skupština Elektroprivrede HZHB smijenila je aktuelnu upravu zbog, kako je navedeno, neusvajanja godišnjeg izvještaja o radu tog društva.

Skupština je izabrala i novi Nadzorni odbor uz mnoštvo prigovora, posebno članova malih dioničara i Uprave o nelegalnosti sazivanja današnje Skupštine.

Podsjećanja radi, Općinski sud u Sarajevu 3. jula donio je rješenje o privremenoj mjeri osiguranja kojom se Federaciji BiH i JP Elektroprivredi HZHB (EPHZHB) zabranjuje provođenje odluke Skupštine ove kompanije od 29. juna o razrješenju predsjednika i članova NO Elektroprivrede HZHB zbog isteka mandata, sve do pravomoćnog okončanja sudskog postupka, ali ova mjera nije provedena.

No, uprkos tome Vlada FBiH je raspisala konkurs za popunu Nadzornog odbora i u ovoj kompaniji i to po kriterijima koji su utvrđeni na telefonskoj sjednici, a u kojoj su ministri odlučili da više certifikat o završenom usavršavanju nije potreban.

Vlada Federacije BiH je također početkom jula usvojila Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru za razrješenje dužnosti članova Uprave društva. Nikola Krešić smijenjen je sa pozicije direktora, a za v.d. imenovan Marinko Gilja.

(NN/Nap.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije