Privreda

Počela izložba stočarstva

Počela izložba stočarstva
Počela izložba stočarstva

VELIKA SOČANICA - U Velikoj Sočanici kod Dervente od danas do nedjelje, 24. avgusta, održava se Deveta republička izložba stočarstva, čiji je cilj razvijanje takmičarskog duha, unapređenje stočarske proizvodnje usvajanjem novih tehnologija i znanja, te podsticanje ruralnog razvoja.

Predsjednik Organizacionog odbora izložbe Željko Lazarević izjavio je Srni da se organizovanjem ove manifestacije žele podstaći na dalji rad najbolji stočari u regionu i da se ukaže šta treba uraditi da bi stočastvo napredovalo i postalo jedna od vodećih grana poljoprivrede u ovom dijelu Republike Srpske.

Ranije je načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da je poljoprivreda u Derventi klasičan primjer da se dobrim radom može postići puno.

"Opština Derventa je uvijek podržavala poljoprivredu i poljoprivrednike, a ovakve manifestacije, kakva je u Velikoj Sočanici, ohrabruju i dokazuju da se na selu može dobro raditi i odlično živjeti", rekao je Simić.

U okviru pratećih manifestacija biće održano veče izvorne muzike i takmičenje u pripremanju posavskog gulaša i ribljeg paprikaša.

Centralni dio manifestacije, izložba stoke, biće održan u nedjelju, kada će biti dodijeljene nagrade za najbolja muzna grla i rasplodne junice.

Organizatori izložbe su preduzeće "Lazarević mikroprom" iz Dervente, opština Derventa, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Doboja, Agencija za uzgoj i selekciju u stočarstvu Republike Srpske, Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivrede i Veterinarska stanica Derventa.

Velika Sočanica je selo sa oko 1.300 stanovnika koji žive u 369 domaćinstava. Selo se prvi put pominje početkom 16. vijeka.

U selu su od pamtivijeka živjeli Srbi, a na Kosmetu postoji toponim istog naziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije