Privreda

Počelo "čerupanje" bijeljinske "Šećerane"

Počelo "čerupanje" bijeljinske "Šećerane"
Počelo "čerupanje" bijeljinske "Šećerane"

BIJELJINA - Na osnovu izvršne sudske presude iz Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine iznesen je specijalni industrijski strug, koji je na sudskoj licitaciji prodat za 4.800 KM, iako je njegova vrijednost desetostruko skuplja, potvrdio je za poslovni portal pomoćnik direktora za pokretanje proizvodnje Rade Rakić.

Rakić je ogorčen činjenicom da „niko od zvaničnih vlasti Republike Srpske nije ni „prstom mrdnuo“ da se zaustavi iznošenje struga iz fabrike.

Ovom izvršnom sudskom presudom namirila se Ilinka Jović iz Bijeljine koja je 2011. godini sa Šećeranom ugovorila zasad šećerne repu .

„Fabrika te godine nije radila i šećerna repa nije ni ušla u šećeranu, tako da nije ostvaren nikakav prihod od te sirovine. Zbog propuštanja blagovremenog reagovanja na sudu od strane tadašnjeg stečajnog upravnika, sada smo u situaciji da se imovina postepeno rasprodaje na licitacijama i iznosi iz fabričkog kruga“, kaže Rakić.

Rakić kaže da su sudski procjenitelji i sudski vještaci specijalni industrijski strug procijenili na iznos od 12.000 KM, iako je njegova realna vrijednost između 70.000 i 80.000 KM.

Osnovni sud u Bijeljini, u izvršnom postupku tražioca izvršenja Bojana Mrđena iz Banjaluke, protiv izvršenika Fabrike šećera iz Velike Obarske, radi novčanog potraživanja u iznosu od 114.000 KM, donio je 10. septembra zaključak o prodaji pokretnih stvari fabrike šećera javnim nadmetanjem.

Prodaja će biti izvršena 15. oktobra u 12 sati u Osnovnom sudu u Bijeljini, a potencijalni kupci imaće na raspolaganju devet kombajna za vađenje šećerne repe, jedan valjak, nekoliko tlačnih filtera i pet hladnjača za šećerovinu. Naveden je i uslov, da se prodaja ove pokretne imovine na prvom ročištu ne može izvršiti ispod jedne polovine utvrđene vrijednosti.

(NN, Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije