Privreda

Počinje isplata depozita Bobar banke

Počinje isplata depozita Bobar banke
Počinje isplata depozita Bobar banke

BANJALUKA - Zakonska obaveza isplate osiguranih depozita deponentima Bobar banke počeće u ponedjeljak, 19. januara, i trajaće narednih pet godina, do kada vlasnici imaju pravo na povrat svojih sredstava do 50.000 KM, rekao je danas u Banjaluci Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH.

Naime, potencijalna obaveza Agencije za osiguranje depozita BiH prema 21.379 deponenata Bobar banke iznosi ukupno 86.610.266 KM.

Kako navode iz ove agencije, sredstva za isplatu su obezbijeđena, baza podataka Bobar banke je ažurirana i ne postoji nijedan element koji bi doveo u pitanje dinamiku isplate sredstava.

"Od dana oduzimanja dozvole za rad Bobar banci od strane Agencije za bankarstvo RS, nastala je naša zakonska obaveza da se pristupi isplati depozita", rekao je Nevjestić i dodao da je sravnjavanje baze podataka Bobar banke trajalo do 5. januara. Dalje navodi da je ažurirana baza proslijeđena "Poštama Srpske", koje su od 8. januara počele sa distribucijom obavještenja prema kućnim adresama vlasnika depozita.

"Obavještenje o isplati osiguranog depozita sadrži iznos svih računa s pregledom stanja i obračunom svih pripadajućih kamata, kao i obaveza koje deponenti imaju prema banci, zaključno sa 23. decembrom 2014. godine", rekao je on i dodao da se u prilogu obavještenja nalazi i obrazac za reklamaciju na koji vlasnici računa mogu da daju svoj prigovor.

Iz Agencije ističu da, ukoliko se iz bilo kojeg razloga ne dobije obavještenje na kućnu adresu, to ne utiče na pravo isplate, koje se i dalje može ostvariti u najbližoj poslovnici UniCredit banke Banjaluka.

"Radi sticanja prava na isplatu osiguranog depozita potrebno je podnijeti zahtjev za isplatu, kao i izjavu o prenosu, koja će biti uručena deponentima na licu mjesta isplate. Uz to, potreban je i dokaz o vlasništvu sredstava, kao i indentifikacioni dokument", istakao je Nevjestić.

Iz Agencije za osiguranje depozita BiH kazali su i da deponenti na raspolaganju imaju tri varijante odluke o svojim sredstvima. Prva je da isplata sredstava bude odmah na licu mjesta, druga je izbor vlasnika deponenta da se sredstva prebace na neki drugi račun u nekoj drugoj banci, a treća je da se ta sredstva zadrže u banci isplatiocu, odnosno u UniCredit banci Banjaluka.

"Odlukom likvidacionog upravnika, depoziti do pet KM i pet KM neće biti isplaćivani, iz razloga materijalne neusklađenosti, jer ako bi bili isplaćeni, stvorili bi trošak veći od 50.000 KM", rekao je Nevjestić i dodao da ovakvi depoziti s nominalnom vrijednošću od 18.172 KM prelaze u likvidacionu masu i učestvovaće u vraćanju depozita.

Perica Rajčević, vođa tima isplate u Agenciji za osiguranje depozita BiH, rekao je da će u najfrekventnijim poslovnicama UniCredit banke Banjaluka biti i radnici Agencije, koji će deponentima stajati na raspolaganju za pojašnjenja. Rajčević ističe da deponenti koji se ne slažu s presjekom stanja koji su dobili od Agencije, svoj prigovor mogu da podnesu na licu mjesta u UniCredit banci Banjaluka ili njima direktno.

Dalibor Ćubela, direktor UniCredit banke Banjaluka, rekao je da će se isplata vrišiti po abecednom redu, u dogovoru s Agencijom za osiguranje depozita.

"Proces isplate je maksimalno pojednostavljen i odvijaće se prema abecednom redu, u najbližoj filijali UniCredit banke određenoj prema mjestu prebivališta klijenta, o čemu će deponenti biti obaviješteni putem pozivnih pisama", rekao je Ćubela i zamolio sve deponente da vode računa o uputstvima, kako bi bile izbjegnute gužve. Za sve dodatne informacije štedišama Bobar banke na raspolaganju su i telefonske linije UniCredit banke Banjaluka, kao i info-pultovi u svakoj filijali. Iz UniCredit banke navode da će deponenti Bobar banke - pravna lica, zbog drugačije procedure, biti direktno kontaktirani putem telefona i tako će se upoznati s realizacijom svojih prava u vezi s isplatom osiguranog iznosa depozita.

Podsjećamo, Agencija za bankarstvo RS je 23. decembra 2014. godine oduzela Bobar banci dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije. Deponenti sa više od 50.000 KM na svojim računima biće namireni iz likvidacione mase srazmjerno naplati potraživanja ove banke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije