Privreda

Počinje novi način obračuna poreza na nepokretnosti

Počinje novi način obračuna poreza na nepokretnosti
Počinje novi način obračuna poreza na nepokretnosti

BANJALUKA - Na adrese građana RS će od polovine do kraja marta početi da stižu računi za plaćanje poreza na nepokretnosti, koji će biti obračunavane prema novom zakonu.

Od novog načina ubiranja poreza u lokalnim zajednicama uglavnom očekuju da će se gradske i opštinske kase puniti više nego ranije.

"Tokom sljedećeg mjeseca planiramo da dostavimo poreske račune svim obveznicima. Sve opštine dostavile su stope poreza na nepokretnosti za ovu godinu", kazali su u Poreskoj upravi RS.

Nakon što obveznicima budu dostavljeni poreski računi, počeće podnošenje prekršajnih prijava za one koji nisu prijavili nepokretnosti.

U Banjaluci kažu da je procijenjena vrijednost nekretnika oko 8,5 milijardi maraka, a tim da je prijavljeno oko 100.000 nekretnina, a neobrađeno je još oko 7.000 predmeta.

"Kolika je tačna vrijednost nekretnina još ne možemo reći, s obzirom na to da znamo samo podatke za nekretnine koje su prijavljene i ukupnu procijenjenu vrijednost svih nepokretnosti u Banjaluci", kazao je Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke.

On se nada da će u budžetu grada ove godine biti bar onoliko novca koliko se dosad slivalo po osnovu naplate više poreza, koji su ukinuti.

Naime, porez na nepokretnosti objedinjuje prihode koje su opštine i gradovi ubirali po osnovu poreza na imovinu, promet nekretnina, poklone odnosno zaostavštinu.

Kolika je tačna vrijednost nekretnina još se ne možemo reći

Poreski obveznici će porez plaćati u dva dijela, a rok za prvu uplatu je najkasnije do 30. juna. Do tada će svi poreski obveznici koji su prijavili nekretnine morati da uplate najmanje polovinu poreza, dok je rok za plaćanje preostalog iznosa 31. decembar.

Biljana Šegrt, načelnica Odjeljenja za finansije opštine Šipovo, nada se da će u budžetu ove lokakne zajednice u 2012. godini, zbog naplate poreza na nepokretnosti, biti više novca nego prethodnih godina.

"Iako je sada teško prognozirati šta će se dešavati, vjerujem da ćemo uspjeti da naplatimo više od 20.000 KM, koliko smo ranije prikupljali po osnovu poreza koji se više ne plaćaju", rekla je Šegrtova i dodala da je Šipovo jedna od opština koje su usvojile najmanju poresku stopu od 0,05 odsto, jer je lokalna vlast uvjerena da će ona biti stimulativna za vlasnike nekretnina.

Sa druge strane, Tomislav Todorović, načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Mrkonjić Grad, nije optimističan u pogledu većeg priliva novca u budžet.

U budžetu Mrkonjić Grada planirano je da bude naplaćeno 500.000 KM poreza na nepokretosti, a poreska stopa je 0,20 odsto.

"To jeste više nego 176.601 KM, koliko smo prošle godine imali po osnovu poreza koji su ukinuti, ali treba imati u vidu da je 2012. prva godina primjene poreza na nepokretnosti i da će problema sigurno biti", dodao je Todorović.

Miroslav Topić, šef računovodstva u opštini Teslić, kazao je da je vrijednost nekretnina u ovoj lokalnoj zajednici procijenjena na više od milijardu KM.

"To je procijenjena vrijednost, a nisu još svi građani prijavili imovinu. Kada se sve to završi i krene naplata poreza, očekujemo više novca u gradskoj kasi", zaključio je on.

Poreske stope u pojedinim opštinama u RS

Poreska stopa (u procentima)

0,05   Jezero, Šekovići, Šipovo, Kalinovik, Istočni Stari grad, Čelinac, Doboj

0,06   Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Doboj, Goražde, Kotor Varoš, Rogatica, Pale, Bratunac

0,07   Teslić

0,08   Čajniče

0,10   Vlasenica, Prnjavor i Rudo

0,15   Novi Grad, Istočni Mostar, Srebrenica

0,18   Banjaluka

0,19   Laktaši

0,20   Ugljevik, Mrkonjić Grad

0,25   Gradiška, Derventa, Zvornik, Bijeljina, Višegrad, Kneževo, Krupa na Uni, Han Pijesak, Trnovo, Modriča, Kostajnica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije