Privreda

Podijeljeno još 30.000 sadnica maline

Podijeljeno još 30.000 sadnica maline
Podijeljeno još 30.000 sadnica maline

BRATUNAC - Opština Bratunac i Japanska agencija za međunarodni razvoj (JICA) obezbijedile su 30.000 sadnica maline sorte "miker", koje su danas podijeljene za 25 bratunačkih poljoprivrednih proizvođača.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara opština Bratunac, Srebrenica i Milići "Vilamet" Ivan Stojanović rekao je da su sadnice ovog jagodičastog voća nabavljene u okviru trogodišnjeg programa  "Obnavljanje i podizanje novih zasada maline i kupine".

Opština Bratunac provodi ovaj program od prošle jeseni u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i JICA.

"Voćarima sa područja ove opštine podijeljeno je po 1.200 sadnica `mikera`, a na osnovu rang liste koja je utvrđena u skladu s javnim pozivom koji je objavljen u septembru prošle godine", pojasnio je Stojanović.

 On je precizirao da je za posljednjih šest mjeseci na području ove opštine donirano ukupno 320.000 sadnica maline i kupine, te da je planirano da se u ovoj godini obezbijedi još oko 200.000 sadnica.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Bratunac Radenko Radović rekao je novinarima da je plan ove lokalne zajednice da do kraja 2016. godine obezbijedi oko 1,5 milion sadnica maline i kupine, te podstakne povećanje proizvodnje ovog voća sa sadašnjih oko 2.000 tona, na 4.500 tona godišnje.

"Cilj programa koji provodimo je obnavljanje zasada koji su oštećeni prilikom prošlogodišnjih poplava i podizanje novih zasada na parcelama poljoprivrednika na području ove opštine, koji žele da pokrenu ili prošire proizvodnju malina i kupina, te da ostvaruju prihode za svoja domaćinstva", pojasnio je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije