Privreda

"Podravka": Laboratorije potvrdile zdravstvenu ispravnost vegete

"Podravka": Laboratorije potvrdile zdravstvenu ispravnost vegete
"Podravka": Laboratorije potvrdile zdravstvenu ispravnost vegete

SARAJEVO - Ovlaštene laboratorije dodatno su potvrdile zdravstvenu ispravnost proizvoda vegete i odsustvo bakterije salmonela u proizvodima koji su bili u postupku povlačenja, saopšteno je iz hrvatske kompanije "Podravka".

Nakon što su akreditovane hrvatske laboratorije "Evroinspekt kroacijakontrola" i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar", već utvrdili odsustvo salmonele u vegeti, danas je "Podravka" dobila i dodatne rezultate analiza serija vegete koje su bile u postupku povlačenja.

Analize su dobijene od ovlaštene EU i njemačke laboratorije i Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb, nacionalne referentne laboratorije za određivanje salmonele.

"Sve te ovlaštene laboratorije utvrdile su odsustvo bakterije salmonela spp nakon analize proizvoda iz serija vegete koja je bila u postupku povlačenja s tržišta i time je potvrđena zdravstvena ispravnost tih serija proizvoda vegete na tržištima", navodi se u saopštenju.

"Podravka" ističe redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoline.

Kontrola kvaliteta sprovodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom, i odgovarajućim politikama i standardima "Podravke" koje se odnose na kvalitet i bezbjednost hrane, dodaje se u saopštenju.

"Podravka" je saopštila 1. jula da je u toku proces povlačenja proizvoda vegete od 250 grama i 500 grama, određenih proizvodnih serija, sa tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisustva bakterije salmonele u tragovima u jednom izolovanom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije