Privreda

Podrška Vlade u rješavanju problema prevoznika

Podrška Vlade u rješavanju problema prevoznika
Podrška Vlade u rješavanju problema prevoznika

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske opredijeljena je za podršku u rješavanju problema koji su nastali primjenom Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

U saopštenju se podsjeća da je Ministarstvo saobraćaja i veza više puta tražilo od Ministarstva komunikacija i transporta BiH da se sporni pravilnik stavi van snage, s obzirom da je neprimjenjiv zbog neuspostavljanja informacionog sistema za izdavanje licenci, insistiranja na osposobljavanju vozača koja, prema propisima EU, nisu potrebna.

Ministarstvo navodi da je sporni pravilnik donesen bez usaglašavanja sa entitetskim ministarstvima i prevoznicima, a najavljeno je i pokretanje procedure ocjene njegove zakonitosti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač održali su danas sastanak sa predstavnicima prevoznika i Privredne komore Republike Srpske.

Prevoznici su zatražili podršku republičkih institucija u rješavanju problema koji su nastali primjenom Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača.

Sutra zahtjev za odobrenje protestne blokade

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz Republike Srpske podnijeće sutra zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za odobrenje protestne blokade graničnih prelaza i carinskih terminala u BiH, sa ciljem stavljanja van snage Pravilnika o licenciranju i donošenja novog.

Predsjednik Udruženja Nikola Grbić rekao je nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i ministrom saobraćaja i veza Neđom Trninićem da su prevoznici naišli na razumijevanje Vlade, ali da je ona nemoćna.

"Dobili smo usmenu podršku institucija Republike Srpske, koje će raditi svoj dio posla inicijativama prema Sarajevu da se Pravilnik stavi van snage, a mi nažalost nemamo drugog izbora nego da prisilimo ministra transporta i komunikacija BiH Damira Hadžića da odstupi od svoje bahatosti", rekao je Grbić.

On očekuje da bi odluka o zahtjevu za protestom trebalo da bude vrlo brzo donesena i da će prevoznici na graničnim prelazima biti najkasnije prekosutra.

Komentarišući Hadžićevu izjavu da prevoznici iz Srpske svoju dokumentaciju za dobijanje licence mogu poslati poštom Ministarstvu transporta i komunikacija, Grbić je rekao da je ona neosnovana, jer u Pravilniku piše da se dokumentacija elektronskim putem predaje u Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, nakon čega se prosljeđuje u Sarajevo.

"Niko od prevoznika iz Republike Srpske nema apsolutno ništa protiv licenciranja na nivou BiH, ali Pravilnik koji je stupio na snagu predstavlja samo prostor za bogaćenje pojedinaca", rekao je Grbić.

On je dodao da su na jučerašnjem sastanku članova Udruženja učestvovali i prevoznici iz Federacije BiH, što znači da to nije problem samo prevoznika iz Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja prevoznika regije Gradiška Gligo Čikić rekao je da će prevoznici blokirati sve granične prelaze i carinske terminale BiH na teritoriji Republike Srpske i eventualno granični prelaz Izačić u Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije