Privreda

Podrška razvoju voćarstva

Podrška razvoju voćarstva
Podrška razvoju voćarstva

GRADIŠKA - Na Trećem savjetovanju voćara Republike Srpske, koje je održano danas u Gradišci, bilo je riječi o načinu proizvodnje voća i rada u zemljama Evropske unije, kao i primjeni novih tehnologija i mogućnosti otvaranja novih tržišta.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu RS Zoran Kovačević rekao je da resorno ministarstvo u značajnoj mjeri podstiče voćarsku proizvodnju, a u narednom periodu biće prioritet prevazilaženja problema u samoj proizvodnji i direktna podrška tekućnoj proizvodnji.

''Ministarstvo je donijelo niz kratkoročnih mjera s ciljem prevazilaženja određenih problema do kojih je došlo u prošloj godini, tako da smo realizovali i isplatili određena sredstva za sanaciju šteta od grada i drvenara, kao i niz drugih sredstava pomoći. Ono što je bitno da smo dogovorili prošle godine, a ove je u fazi realizacije isplata sredstava za proizvedeno, prodato voće i povrće, što je nekih 15 odsto od prosječne tržišne cijene'', naveo je Kovačević.

Predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je posebna pažnja na ovom savjetovanju posvećena uzgoju maline i jagodićastog voća, te izboru kvalitetnog sadnog materijala i sortimenata jabuke, kruške i šljive.

''Naši voćari žele da primjene evropske standarde, kako bi na taj način mogli da učestvuju na evropskom tržištu i da imaju što bolji kvalitet. Savjetovanje omogućuje voćarima da vide nova iskustva struke i nauke, i time da puno lakše primjenjuju nove tehnologije s ciljem pojeftinjenja proizvodnje'', istakao je Dojčinović koji je dodao da će biti riječi o novim bolestima u vočarstvu poput krvave vaši, kalifornijske štitaste vaši i kruškine buve.

Na današnjem savjetovanju predavači su bili eminentni profesori iz Beograda, Novog Sada, Osijeka, Banjaluke i Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije