Privreda

Podsticaji ili doček Nove godine pred zgradom federalne Vlade

Podsticaji ili doček Nove godine pred zgradom federalne Vlade
Podsticaji ili doček Nove godine pred zgradom federalne Vlade

SARAJEVO - Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH /FBiH/ najavilo je da će, ukoliko poljoprivrednicima ne budu isplaćeni podsticaji do 31. decembra, Novu godinu dočekati ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu.

"Kada je konačno došlo vrijeme za isplatu podsticaja koji idu Bošnjacima, došlo je do obustave i terorisanja poljoprivrednika od Federalne uprave za inspekcijske poreze. Nikad do sada nismo htjeli da pravimo komparaciju ovog tipa, ali situacija je više nego očigledna", navodi se u saoštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja Nedžad Bićo.

Prema njegovim riječima, u Srednjebosanskom kantonu isplaćen je podsticaj svim poljoprivrednicima, osim 27 proizvođača bošnjačke nacionalnosti, što je, kao je naveo, dokaz čiste diskriminacije.

"Zahtijevamo hitnu isplatu svih podsticaja od Vlade FBiH do Nove godine", poručili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Oni ističu da je "dosta malverzacija, pokušaja njihovog ispravljanja preko leđa poljoprivrednika koji svoj komad hljeba zarađuju pošteno i ni u kom slučaju nisu dužni da ispaštaju politička previranja i političke igre".

"Zaslužili smo da pošteno i dosljedno dočekamo Novu godinu, te ukoliko se ne isplate podsticaju do 31. decembra, poljoprivrednici bi mogli novu godinu da dočekaju ispred zgrade Vlade FBiH", dodaje se u saopštenju.

Poljoprivrednici u FBiH i ranije su protestovali zbog neisplaćenih podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije