Privreda

Podsticajna politika u RS apsolutno transparentna

Podsticajna politika u RS apsolutno transparentna
Podsticajna politika u RS apsolutno transparentna

BANJALUKA - Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske demantovali su navode narodnog poslanika SDS-a Miladina Stanića o neurednim isplatama podsticaja povlaštenom položaju poreskih dužnika i naveli da je podsticajna politika u poljoprivredi apsolutno transparentna.

Savjetnik ministra Gordana Rokvić rekla je da su "netačni svi navodi koje je Stanić iznio s ciljem da obmane javnost" i naglasila da se sve obaveze prema korisnicima podsticaja izmiruju uredno.

Ona je precizirala da je politika dodjele podsticaja apsolutno transparentna bilo da je riječ o iznosu ili korisnicima.

"Dokaz za to su liste korisnika i dodijeljenih sredstava koje se objavljuju na veb stranici Ministarstva i dostupne su cjelokupnoj javnosti, pa tako i Staniću", rekla je Rokvićeva na konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da su u prethodnoj godini izmirene sve obaveze prema korisnicima prenesene iz ranijih godina, kao i po osnovu zahtjeva u prethodnoj godini u iznosu.

"Takođe, u prethodnoj godini prvi put nije došlo do prekoračenja budžetom planiranih sredstava u iznosu od 60 miliona KM, koja su u cjelosti plasirana prema korisnicima", rekla je Rokvićeva.

Ona je dodala da će svi zahtjevi za kapitalne investicije i za tekuću proizvodnju u ovoj godini biti ispunjeni u toku godine i dopunjeni iz međunarodnih izvora finansiranja, od kojih je 15 miliona KM već obezbijeđeno iz kredita Svjetske banke.

"U prethodnoj godnini nisu isplaćivani podsticaji prema dužnicima, jer niko od subjekata kojima su isplaćena sredstva u momentu odobravanja nije bio na dužničkoj listi ili je sa subjektom kreiran reprogram obaveza", rekla je Rokvićeva.

Prema njenim riječima, sredstva koja su u budžetu za 2013. godinu nedostajala za izmirenje obaveza prema korisnicima, obezbijeđena su iz sredstava banaka preko procedure finansijskog posredovanja, a ne kreditnog zaduženja, za šta nije potrebna odluka Narodne skupštine.

"Da Stanić zaista brine o položaju poljoprivrednih proizvođača znao bi da su sva sredstva obezbijeđena u proceduri finansijskog posredovanja radi hitne isplate svih zaostalih obaveza prema korisnicima, što je omogućilo proizvođačima ulazak u novi proizvodni ciklus i obezbjeđenje dohotka za blizu 10.000 korisnika", navela je Rokvićeva.

Govoreći o podršci proizvođačima pšenice, Rokvićeva je istakla da se ona isplaćuje po osnovu premije za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu, po hektaru sjetvene površine i po osnovu regresa za dizel gorivo, što zajedno čini najmanje 500 KM po hektaru i predstavlja najviši nivo podrške po jedinici proizvodnje u regionu.

 

"Da su Stanićeve namjere časne i iskrene i da zaista brine o sudbini poljoprivrednih proizvođača oštećenih u poplavama pozdravio bi sve aktivnosti koje je Ministarstvo preduzelo na sanaciji štete, zbrinjavanju stoke, obezbjeđenju repormaterijala za ponovnu sjetvu, obezbjeđenju stočne hrane, veterinarskih usluga i sanitarnog materijala, a ne bi širio dezinformacije", poručila je Rokvićeva.

Ona je navela da resorno ministarstvio godinama prethodno usaglašava svoje mjere sa poljoprivrednim proizvođačima i da je apsolutno opredijeljeno da djeluje kao istinski servis svim subjektima u oblasti poljoprivrede.

"Lične kvalifikacije iznesene na račun ministra Steve Mirjanića najviše govore o samoj ličnosti i moralnoj veličini Miladina Stanića", ocijenila je Rokvićeva.

Član Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Kesić rekao je da Stanić ne nastupa samo u svoje ime, već i za račun probosanske politike SDS-a, koja za cilj, između ostalog, ima i formiranje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou BiH, koje podrazumijeva prenošenje entitetskih nadležnosti nad svim resursima.

"Ta politika je dogovorena sa predstavnicima dijela međunarodne zajednice, strankama iz Federacije BiH, koalicijom `Domovina`, PDP-om, NDP-om, a tu su i neki mediji iz Republike Srpske, u prvom redu `BN`. Formiranje tog ministarstva bilo je u proceduri u periodu od 2001. do 2005. godine za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a", tvrdi Kesić.

On je rekao da Stanić, koji je kao član kritikovao rad ovog tijela, nije bio prisutan na 80 odsto sjednica.

"Postavlja se pitanje da li je Stanić osoba koja može da kritikuje određene devijacije i ima li on moralno pravo da to radi?", upitao je Kesić i pozvao novinare da ispitaju način na koji je Stanić došao do imovine u Prnjavoru.

On je dodao da je jedan od razloga Stanićeve kritike Pravilnika o podsticajima što Ministarstvo nije podržalo kupovinu polovne mehanizacije koju Stanić uvozi.

Komentarišući Stanićeve kvalifikacije na račun resornog ministra, Kesić je rekao da su mnogi tajkuni poput njega /Stanića/ u oblasti poljoprivrede i prehrambane industrije do 2005. godine pokrali imovinu tih preduzeća, dok je Mirjanić bio jedan od najzaslužnijih za njihovo stvaranje.

Govoreći o kompaniji "Farmalend", Kesić je rekao da su problemi u njoj uzrokovani privatizacionom prevarom u kojoj je sakriven ugovor koji predviđa solidarnu odgovornost preduzeća u okviru tadašnjeg Poljoprivrednog kombinata "Mladen Stojanović", što je "Farmalend" koštalo 8,5 miliona KM.

 

"`Farmalend` kao jedina živa ćelija PIK-a `Mladen Stojanović` je po tom ugovoru morao platiti sve obaveze svih članica PIK-a. Za to se treba obratiti predsjedniku NDP-a Draganu Čaviću i bivšem PDP-ovom ministru u Vladi Republike Srpske Slavenu Pekiću", rekao je Kesić.

Pomoćnik ministra Zoran Kovačević rekao je da će se od četiri do pet miliona KM predviđenih za kapitalne investicije preusmjeriti na podršku tekućoj proizvodnji sa ciljem saniranja posljedica poplava, ali da niko od krajnjih korisnika sredstava za investicije u drugoj polovini godine neće biti oštećen.

"To će se preusmjeriti na dvije nove mjere – diretnu podršku prehrambenoj industriji za otkup domaćih sirovina, a druga je za saniranje štete u voćarskoj, povrtarskoj i ratarskoj proizvodnji nakon nedavnog grada", precizirao je Kovačević, navodeći da će se dio sredstava usmjeriti i na zaštitu zdravlja životinja.

On je dodao da je rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje podsticaja za kapitalne investicije skraćen do 25. jula u dogovoru sa korisnicima, i da će svi računi nastali nakon ovog roka biti uvaženi i isplaćeni iz tekućeg budžeta, jer će se investicije u drugoj polovini godine priznati kroz pravilnik za narednu.

"U tekućem projektu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja predvidjeli smo dio sredstava za podršku kapitalnim investicijama, ali po IPARD metodologiji, tako da će svi korisnici koji budu imali investicije moći da konkurišu u skladu sa tim kriterijumima", rekao je Kovačević.

Govoreći o listi dužnika, Kovačević je naveo da su i mali i veliki dužnici u istom položaju i da je svima omogućeno prebijanje ranijih dugovanja na bazi podsticaja koje ostvare u tekućoj godini.

"Naravno da velika preduzeća imaju veće problem i češće su u situaciji da traže veće reprograme i naša je obaveza da im pružimo mogućnost da spase proizvodnju", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, drugi dio podsticaja za jesenju sjetvu pšenice biće isplaćen nakon žetve, dok je prošle sedmice isplaćena aprilska premija za mlijeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije