Privreda

Podsticati mala i srednja preduzeća

Podsticati mala i srednja preduzeća
Podsticati mala i srednja preduzeća

BANJALUKA - Savjet ministara BiH će raditi na iznalaženju modaliteta za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, kao okosnice zapošljavanja, posebno kroz podsticaje za otvaranje pogona za veću finalizaciju proizvoda u metalskoj i drvnoj industriji, te poljoprivredi.

Istakao je to Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nakon sastanka s predstavnicima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, te udruženja poslodavaca oba bh. entiteta i Brčko distrikta.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH istaknuto je da su predstavnici poslodavaca istakli potrebu za boljom saradnjom kako bi se usaglasila zakonska rješenja na entitetskim nivoima i zaštitili domaći proizvođači/dobavljači od mogućih prevara inostranih trgovinskih lanaca.

Dodali su da je potreban i angažman državnih institucija kako bi se domaći proizvođači doveli u ravnopravan položaj s inostranom konkurencijom, te tražili i da se privrednim subjektima omogući fleksibilnije plaćanje PDV-a.

Poslodavci su istakli i da je potrebno pokrenuti ekonomsko-socijalni dijalog na nivou BiH i institucionalizovati saradnju institucija svih nivoa vlasti i poslodavaca kroz osnivanje ekonomsko-socijalnog savjeta BiH.

Zvizdić se složio s potrebom institucionalizovanja te saradnje i dodao da komunikacija vlasti i poslodavaca mora biti kontinuirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije