Privreda

Policija i prosvjetari prijete štrajkom

Policija i prosvjetari prijete štrajkom
Policija i prosvjetari prijete štrajkom

BIHAĆ - Sindikati radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, te Sindikat policije najavili su stupanje u generalni štrajk ukoliko Vlada USK ne odustane od odluke o smanjenju osnovice za obračun plata svim budžetskim korisnicima za januar 2015. godine.

Predstavnici ovih sindikata kažu da ih Vlada nije konsultovala o svojoj odluci, koja je za njih neprihvatljiva. Podsjećaju da je osnovica za obračun plata također umanjena prije tri godine, te ovo znači dodatno umanjenje.

"Ne možemo prihvatiti da se sve lomi preko leđa zaposlenika, kojima se ionako duguju dva lična dohotka, pet toplih obroka, a nisu im isplaćene ni ostale zakonske naknade iz protekle godine", kažu u ovim sindikatima. Ističu da su spremni za pregovore s Vladom, ali da se spremaju i za generalni štrajk ukoliko oni izostanu.

Inače, pomenuto umanjenje ranije je prihvatio Sindikat radnika u kantonalnim organima uprave. Međutim, prema riječima ministra finansija USK Zikrije Durakovića, pomenuto umanjenje osnovice je u skladu sa zakonskim propisima.

"Zakonom o budžetu dozvoljeno je da se osnovica za obračun ličnih dohodaka smanji ukoliko u budžetu nema dovoljno novca. Umanjenjem za šest posto omogućićemo da svi budžetski korisnici dobiju platu za januar", rekao je on.

Izudin Saračević, premijer USK, istakao je da ne spori prava sindikata da štrajkom iskažu nezadovoljstvo, ali dodaje da svi budžetski korisnici moraju ponijeti težak teret finansijskih rezova i ušteda zbog katastrofalne situacije koja je naslijeđena od prošle vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije