Privreda

Poljaci zainteresovani za ulaganja u RS

Poljaci zainteresovani za ulaganja u RS
Poljaci zainteresovani za ulaganja u RS

ZELENA GORA - Delegacija Vlade Republike Srpske, na čelu sa premijerom Aleksandrom Džombićem, prvog dana službene posjete Poljskoj obišla je kompaniju "Evropejski konzorcijum kolejove vagon" (EEK wagon) u Zelenoj Gori, koja je zainteresovana za otvaranje fabrike za proizvodnju teretnih vagona u Srpskoj, uz strateško partnerstvo sa JP "Željeznice Republike Srpske".

Na sastanku premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića i uprave ove kompanije dogovoreno je da se formira zajednički, mješoviti tim, koji bi Vladi RS veoma brzo dostavio prijedlog najoptimalnijeg modela saradnje.

Riječ je o jednoj od najvećih evropskih kompanija za proizvodnju teretnih vagona, koja u svom sastavu ima četiri fabrike u oblasti teretnog željezničkog saobraćaja. Kompanija je izrazila interes da proizvodni program iz Poljske izmjesti u Repubiku Srpsku, gdje bi proizvodila za lokalno i regionalno tržište.

Ova kompanija u Poljskoj zapošljava oko 2.500 radnika, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Premijer Džombić, sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Željkom Kovačevićem i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem večeras će na svečanoj večeri u Poznanju, oblast Velikopoljskog Vojvodstva, razgovarati sa počasnim konzulom BiH u Poljskoj, Jacekom Gintershlaskim, potpredsjednikom parlamenta Poljske Eugenijem Gzestakom, gradonačelikom Poznanja, Risardom Grobelnijem, predstavnicima Vojvodstva i privrednicima ove najrazvijenije regije u Poljskoj.

Premijer Džombić sa ministrima večeras iz Poznanja putuje za Varšavu gdje su za sutra predviđeni susreti u Vladi Republike Poljske, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije