Privreda

Poljoprivredna proizvodnja za unapređenje ekonomske situacije

Poljoprivredna proizvodnja za unapređenje ekonomske situacije
Poljoprivredna proizvodnja za unapređenje ekonomske situacije

BANJALUKA - Demokratski narodni savez /DNS/ smatra da je poljoprivredna proizvodnja jedno od rješenja za unapređenje ekonomske situacije, socijalne stabilizacije, značajan izvor za samozapošljavanje i zapošljavanje u Republici Srpskoj.

  DNS navodi da je na prostoru Republike Srpske prije 25 godina bilo obrađivano oko 2,2 miliona hektara poljoprivrednih površina, a da se danas obrađuje svega oko milion hektara.

"DNS će raditi na brzom razvoju poljoprivrede, prije svega, savremene industrijske poljoprivredne proizvodnje, ali i na podsticaju svih oblika vlasništva i života od poljoprivrede, kao i na korišćenju svih raspoloživih zemljišnih površina koji služe kako za izvoz i učešće na evropskom, ruskom i drugim tržištima, tako i za proizvodnju za unutrašnje tržište i individualne potrebe", saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se dodaje da se DNS zalaže i za sistem subvencija jednakih onima u EU i takvih da se u okvirima Svjetske trgovinske organizacije omogući tržišna sposobnost za plasman poljoprivednih proizvoda na globalnom nivou.

DNS će se zalagati i da se usvoje zakonska rješenja koja će omogućiti da se subvencije i podsticaji isplaćuju bez zadržavanja sredstava i time ubrza razvoj.

"Jedan od ključnih izlaza za razvoj poljopvirede jesu i investicije u okrupnjavanje posjeda i tehnološka unapređenja zvog čega će se insistirati i na takvim fiskalnim politikama koje će biti zasnovane ne samo na državnim subvencijama već i na razumijevanju i učešću banaka u razvojnim poljoprivrednim projektima", navode iz DNS-a.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije