Privreda

Poljoprivrednici iz RS: Ovogodišnje brazde duže od lanjskih

Poljoprivrednici iz RS: Ovogodišnje brazde duže od lanjskih
Poljoprivrednici iz RS: Ovogodišnje brazde duže od lanjskih

BANJALUKA, BIJELJINA - Poljoprivrednike iz RS očigledno nisu obeshrabrile štete koje su godinama bilježili zbog nepovoljnih vremenskih prilika, pa su jesenas bili jako vrijedni i zasijali su znatno veće površine nego godinu ranije.

Srećom, kao rijetko kada, ove sezone im i vrijeme idu naruku, tako da, sudeći po stavu stručnjaka, nisu pogriješili jer su se odlučili na duže brazde nego ranijih godina.

Posebno se to odnosi na povrtarsku proizvodnju, o čemu svjedoči i podatak da je površina pod povrtnim biljem veća za čak 200 odsto u odnosu na jesenju sjetvu 2014. godine.

Zemljoradnici su uhvatili zalet i kada je riječ o ostalim kulturama, pa je tako zasijana površina stočnog krmnog bilja u odnosu na 2014. godinu veća za 12,5 odsto, žitarica za 23,7 odsto, industrijskog bilja za 59,1 odsto, te ljekovitog i aromatičnog bilja za 62,9 procenata.

Ukupno gledano, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je do sredine decembra 2015. godine zasijana površina od 71.924 hektara, što je za 25,5 odsto više u odnosu na isti period 2014. godine.

"U  strukturi  površina  zasijanih  u  jesenjoj  sjetvi  u  2015. godini žitarice su  zastupljene sa 91,8 odsto, stočno  krmno bilje sa 3,8, povrtno bilje sa 2,3, industrijsko bilje - uljana repica sa 1,9  i ljekovito aromatično bilje sa 0,2 odsto", naveli su statističari.

Lider poljoprivrednih proizvođača Vladimir Usorac ističe da je jesenas zasijao više kultura i da na usjevima nema štete, mada, kako kaže, za njih ne bi bilo loše ni da padne snijeg.

"Usjevi sada dosta dobro izgledaju, a vidjećemo na šta će to na kraju izaći", naveo je Usorac.

I Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine, ističe da su ozimi usjevi u dobrom stanju.

"Vrijeme je odlično i ovakvo kakvo je odgovara pšenici i ostalim kulturama. Ako ostane ovako, trebalo bi da budu dobri rezultati jesenje sjetve. Ovo će biti jedna od boljih sezona u proteklih nekoliko godina. Počeci su dobri", naveo je Maletić.

Potvrđuje i Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, da ovakvo vrijeme pogoduje ozimim žitaricama.

"Nije bilo većih minusa da bi doveli do štete, mada žita mogu da izdrže i temperaturu do minus 15 stepeni do nekoliko dana. Takvih temperatura kod nas nije bilo, a u planinskom dijelu vjerovatno ima i snijega, što je još jedan plus više. Dakle, stanje je dobro", ocijenio je Mandić.

On je poljoprivrednicima savjetovao da provjere ima li na parcelama, eventualno, masovnije pojave glodara i da u tom slučaju preduzmu preventivne mjere.

"Treba obratiti pažnju, glodari se javljaju svake godine i prave štetu. Dakle, potrebno je da obiđu parcele i ako primijete više od 10 rupa na stotinu kvadratnih metara, onda se preporučuje preventivna zaštita", naveo je Mandić.

Šta su zemljoradnici zasijali u jesen 2015.

Vrsta                                                              %

Žitarice (SLIKA: psenica)                                  91,8

Stočno krmno bilje       (SLIKA: krmno)               3,8

Povrtno bilje (SLIKA: povrce)                              2,3

Industrijsko bilje - uljana repica (SLIKA: repica)   1,9

Ljekovito i aromatično bilje (SLIKA: ljekovito)       0,2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije