Privreda

Poljoprivrednici strahuju za otkup

Poljoprivrednici strahuju za otkup
Poljoprivrednici strahuju za otkup

BANJALUKA - Desetkovan rod pšenice upitnog kvaliteta obilježio je žetvu za ovu godinu, koja je u Republici Srpskoj počela prije nekoliko dana, pa proizvođači sumnjaju u dobre namjere mlinara po pitanju otkupa i pozivaju Robne rezerve RS da otkupe cijeli ovogodišnji rod.

Inače, podaci pokazuju kako je od 45.000 posijanih hektara, 13 odsto potpuno uništeno, a procijenjena šteta iznosi oko 20 miliona maraka.

Gordana Rokvić, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazala je juče kako se od preostalog roda očekuje prinos od 130.000 tona, ali da će i njegova vrijednost biti umanjena zbog gubitka u kvalitetu prouzrokovanom vlažnošću i bolestima koje će narušiti hektolitarsku masu zrna.

"Oko 50 odsto roda biće upotrebljivo za ljudsku ishranu, dok će preostale količine biti preusmjerene na proizvodnju stočne hrane, zbog manjka količine kukuruza u jesenjoj žetvi", kazala je Rokvićeva.

Kolika će vrijednost pšenice koja je pretrpjela dugotrajnu kišu i štetu biti umanjena, zasad se ne zna, a ne zna se ni njena otkupna cijena, pa je upravo zbog toga juče u resornom ministarstvu održan sastanak između Ministarstva, proizvođača i predstavnika mlinsko-pekarske industrije RS.

Milan Trninić, izvršni direktor za finansije i komercijalu u "Žitoprometu" Bijeljina, kazao je kako s obzirom na rod ne bi trebalo da bude problema s otkupom, ali otkupnu cijenu nije mogao da precizira.

"Prošle godine smo otkupili oko 16.000 tona tržišnog viška pšenice, a ove godine očekujemo da to bude prepolovljeno. Zaključili smo da treba da budemo fleksibilni u narednom periodu prilikom otkupa. Svu pšenicu koja bude dovezena u 'Žitopromet' ćemo primiti i klasifikovati, osim one koja je oboljela, jer bismo kroz miješanje mogli pokvariti i onu koja je kvalitetna. Cijenu otkupa pšenice određuje tržišna cijena u okruženju i od toga će sve dosta zavisiti, ali svakako da će ponuđena cijena u sklopu mjera koje će Ministarstvo predložiti biti zadovoljavajuća", kazao je on.

Cijena pšenice u regionu i na međunarodnim berzama nikako ne ide na ruku domaćim proizvođačima, s obzirom na to da bi se oni zadovoljili sa 0,50 KM po kilogramu, a da se u zavisnosti od zemlje kreće oko 0,40 KM i da je u stalnom padu.

Tako je veleprodajna cijena pšenice u Hrvatskoj 0,45 KM po kilogramu, na Novosadskoj berzi 0,39 KM, u Mađarskoj 0,37 KM, a u Francuskoj 0,40 KM, što je, ukoliko se uračuna i prevoz do Banjaluke, ponovo jeftinije od cijene kojom bi bili zadovoljni proizvođači.

"Društvo je krivo što je dozvolilo da se pšenica uvozi i normalno je da će mlinari da mašu nerealnim cijenama jer imaju rezerve, čime guše domaću proizvodnju", kazao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, koji je kazao kako bi cijena kojom bi se pokrili troškovi poljoprivrednika morala biti između 0,45 i 0,50 KM po kilogramu.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, koji je počeo sa žetvom, kaže kako je "Žitopromet" izrazio spremnost da otkupi pšenicu, ali da se nije izjasnio o cijeni, što po njegovom mišljenju predstavlja "mačku u džaku".

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kao rješenje vidi Robne rezerve RS, kojima nudi otkup kompletne pšenice, čime bi se probemi u vezi s otkupom bili riješeni.

Dragan Vučković, direktor Robnih rezervi, kazao je kako je ovo preduzeće mehanizam kojem će Vlada RS odlučiti i procijeniti u kojoj mjeri će se uključiti, a o ideji proizvođača za otkup nije se mogao izjasniti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije