Privreda

Poljoprivrednicima malo 60 miliona KM

Poljoprivrednicima malo 60 miliona KM
Poljoprivrednicima malo 60 miliona KM

BANJALUKA - Poljoprivredni proizvođači u RS nezadovoljni su predloženim budžetom za poljoprivredu od 60 miliona KM, ističući da je to jako malo, posebno nakon poplava koje su zadesile RS.

Nakon konsultacija sa Željkom Cvijanović, premijerom RS, o budžetu i ekonomskoj politici RS za narednu godinu predstavnici poljoprivrednih proizvođača naglasili su da je u ovoj godini isplaćeno svega 26 miliona KM podsticaja i subvencija, tražeći da im do kraja godine bude isplaćeno barem još deset miliona KM, a ostatak od 24 miliona do kraja februara.

"Imamo obećanje da će Vlada RS učiniti sve što je u njenoj mogućnosti, ali od tog novca zavisi opstanak mnogih poljoprivrednih proizvođača u RS", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Sastanku u ime proizvođača prisustvovali su i predstavnici Udruženja voćara RS, koji su zatražili dvogodišnji moratorijum na kredite IRB-a zbog nemogućnosti otplate.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, izrazio je nezadovoljstvo predviđenim iznosom podsticaja, koji će, kako kaže, dovesti do nekonkurentnosti na domaćem tržištu.

Nakon ovih konsultacija iz Kabineta predsjednika Vlade RS saopšteno je da će Vlada RS nastaviti da radi na zaštiti domaće proizvodnje i da je zajednički cilj uravnotežen i stabilan ruralni razvoj.

Osim poljoprivrednika i prerađivača, danas su održane konsultacije i sa predstavnicima udruženja proisteklih iz proteklog rata, kojima je obećano da njihova prava u narednoj godini neće biti umanjivana.

Ministri u Vladi RS su razgovarali i sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničke komore RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije