Privreda

Položen kamen temeljac za izgradnju tehničko-laboratorijskog centra

Položen kamen temeljac za izgradnju tehničko-laboratorijskog centra
Položen kamen temeljac za izgradnju tehničko-laboratorijskog centra

DOBOJ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i gradonačelnik Doboja Obren Petrović položili su danas u Doboju kamen temeljac za izgradnju poslovnog objekta Tehničko-laboratorijskog centra za potrebe Saobraćajnog fakulteta u ovom gradu, koji će biti opremljen savremenom laboratorijskom opremom.

"Danas je značajan dan za Saobraćajni fakultet i Univerzitet Istočno Sarajevo, kojem ovaj fakultet pripada, jer počinju radovi na izgradnji Centra koji će poslužiti za smještaj opreme za rad i istraživanje, te osavremenjavanje praktične nastave", rekao je Malešević novinarima.

On je naglasio da instaliranjem opreme, koja je obezbijeđena sredstvima Vlade Republike Srpske od 2.100.000 evra, Saobraćajni fakultet u Doboju postaje značajni Centar u ovom dijelu Evrope na poslovima istraživanja u drumskom saobraćaju.

Ministar je zahvalio gradu Doboju što je prepoznao nastojanja Vlade Republike Srpske da se zajednički ulaže u osavremenjavanje rada fakulteta i stvaranje boljih uslova za obrazovanje studenata.

Oprema za potrebe Tehničko-laboratorijskog centra biće nabavljena iz Austrije.

Rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Radoslav Grujić rekao je da opremanje Saobraćajnog fakulteta predstavlja drugu fazu modernizacije ovog univerziteta.

Grujić je naveo da se objekat za Tehnički centar gradi zahvaljujući donaciji grada Doboja, a dijelom i iz vlastitih sredstava Univerziteta.

Prema njegovim riječima, planom je predviđeno da građevinski poslovi budu dovršeni do kraja februara naredne godine, nakon čega se očekuje i isporuka moderne opreme kakva postoji u svega pet do šest centara u Evropi.

Grujić ističe da izgradnja Centra studentima omogućava sticanje praktičnih znanja, a profesorima ozbiljniji naučno-istraživački rad, te preduslove za saradnju sa privredom.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović ukazao je na značaj izgradnje Tehničkog centra za ovaj grad koji ujedno predstavlja dobar pokazatelj zajedničkog rada Vlade Srpske, grada Doboja i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Petrović je naveo da je za izgradnju objekta grad obezbijedio oko 1.800.000 KM.

"Za zemlju je uloženo 400.000 KM, 600.000 KM za izgradnju objekta i oko 800.000 KM za plaćanje administrativnih obaveza", precizirao je Petrović.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Perica Gojković rekao je da će Centar biti opremljen najsavremenijom opremom u Evropi.

On je naveo da je riječ o šasijskom dinamometru i ispitnom stolu za motore kako putničkih tako i teretnih vozila.

Gojković je dodao da je, u okviru Centra, dio objekta namijenjen za tehnički pregled vozila i obuku studenata na savremenim uređajima s obzirom na to da je na Fakultetu uveden smjer za motorna vozila.

Saobraćajni fakultet u Doboju osnovan je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 28. jula 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije