Privreda

Ponuda francuskog "Buiga" na čekanju

Ponuda francuskog "Buiga" na čekanju
Ponuda francuskog "Buiga" na čekanju

BANJALUKA - Iako je prošlo mjesec dana od kada je konzorcijum firmi, predvođen francuskim "Buigom" i austrijskim "Štrabagom", dostavio ponudu za gradnju koridora 5c kroz RS, Vlada RS još se nije izjasnila o njihovoj ponudi.

U JP "Autoputevi RS", koje je vodilo postupak javne nabavke za izgradnju dionice Doboj - Vukosavlje, duge 46,4 kilometara, kažu da Vlada RS treba da formira komisiju koja će se izjasniti o punudi koju je dostavio konzorcijum firmi predvođen francuskim "Buigom".

U Vladi RS kažu da još nije formirana ta komisija i da će se više detalja znati kada Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, dođe iz Kine, gdje je razgovarao sa kineskim kompanijama i bankama o izgradnji autoputeva i rekonstrukciji željezničkih pruga u RS.

Inače, vrijednost projekta autoputa Doboj - Vukosavlje, prema procjenama, iznosi 350 miliona evra, a namjera je da ova dionica kroz RS bude građena kroz model javno-privatnog partnerstva. Evropska banka za obnovu i razvoj već ranije je izrazila spremnost da sa 350 miliona evra kreditira budućeg privatnog partnera zainteresovanog za izgradnju dionice ovog autoputa.

Inače, konzorcijum firmi, predvođen francuskim "Buigom" i austrijskim "Štrabagom" od avgusta 2012. godine, kada je raspisan javni poziv za dostavljanje ponuda, bio je zainteresovan za gradnju dionice koridora 5c kroz RS. U trci su bili još i konzorcijum predvođen korejskim "Samsungom" i francuskom kompanijom "Ežis". Na ovaj tender bilo se prijavilo još pet firmi, ali se nakon višemjsečenih detaljnih pregovora o tehničkim aspektima kao najozbiljniji ponuđač izdvojio konzorcijum "Buiga" i "Štrabaga", odnosno firma "RS Autoput Invest" formirana od strane ovih kompanija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije