Privreda

Popisati zalihe duvana i liste dostaviti do 8. avgusta

Popisati zalihe duvana i liste dostaviti do 8. avgusta
Popisati zalihe duvana i liste dostaviti do 8. avgusta

BANJALUKA - Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje, izuzev cigareta pakovanih u paklice, dužni su na dan početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama 1. avgusta, prije početka prometovanja, popisati zalihe ovih duvanskih prerađevina i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ do 8. avgusta.

Iz UIO BiH ističu da su sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje, izuzev cigareta pakovanih u paklice, dužna da na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunaju akcizu prema novom Zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista, do 18. avgusta, uplate razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

"Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidljivom mjestu maloprodajnog objekta", pojašnjavaju iz UIO BiH.

U UIO napominju da je ovo definisano izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čime je predviđen novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, izuzev cigareta pakovanih u paklice, čija primjena počinje 1. avgusta, i predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvanske prerađevine u EU.

"Izmjenama Zakona predviđen je drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duvan za pušenje, te je u skladu sa članom 21d. stav tri Zakona o akcizama u BiH propisano da će akciza na duvan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM po kilogramu", navode iz UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije