Poreska »crna lista« u FBiH: Javna preduzeća najveći dužnici

Predrag Klincov - 19.09.2012 19:30
Poreska »crna lista« u FBiH: Javna preduzeća najveći dužnici

SARAJEVO - Najveći poreski dužnici u FBiH su javna preduzeća - "Željeznice FBiH" sa dugom od 142,5 miliona KM, "Elektroprivreda BiH", sa 100,3 miliona KM i Rudnik mrkog uglja Zenica sa 39,9 miliona KM, otkrivaju podaci Poreske uprave FBiH.

Poreska uprava FBiH danas je na svojoj internet stranici objavila spisak sa 194 poreska obveznika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa, zaključno s krajem prvog polugodišta 2012, iznosila više od milion KM.

Objava "crne liste" omogućena je donošenjem izmjena i dopuna Zakona o Poreznoj upravi FBiH, kojim se to pitanje ranije tretiralo kao "poreska tajna".

Četvrta na listi poreskih dužnika je zenička Željezara sa dugom od 38,2 miliona KM, koju slijede "Agrokomerc" iz Velike Kladuše sa 35,9 miliona KM, Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona sa 29,2 miliona KM, "Fortuna" Gračanica 24,5 miliona KM, "Borac konfekcija" iz Travnika sa 22,6 miliona, "Aida" Tuzla sa nepunih 19 miliona, dok top 10 listu dužnika zaključuje sarajevska firma AS-ES sa dugom od 18,9 miliona KM.

Iza njih se po visini duga nalaze kladionice "Derby Bet Shop" iz Mostara sa 17,9 miliona i "Premier World Sport" iz Čitluka sa 15,9 miliona KM.

Lista se nastavlja firmom "Kalen" iz Zenice, koja Poreskoj upravi FBiH duguje 15,6 miliona KM, zatim, "Vitezitom" iz Viteza sa 14,7 miliona, Rudnikom mrkog uglja Banovići sa 13,8 miliona, mostarskim "Hepokom" 12,75 miliona, KJKP "Gras" Sarajevo 12,4 miliona, "Intersport" Mostar 11,65 miliona KM. Spisak poreskih obveznika sa dugom od više od 10 miliona KM zaključuje "Vodovod" iz Mostara sa dugom od 11,4 miliona KM.

Objava "crne liste" omogućena je donošenjem izmjena zakona

U Poreskoj upravi FBiH podsjećaju da je donošenjem izmjena Zakona o Poreznoj upravi FBiH koji je stupio na snagu u martu 2012. propisana mogućnost davanja podataka o dospjelom, a neplaćenom dugu na zahtjev sredstava javnog informisanja.

Propisano je, takođe, da se ti podaci pored sudova, tužilaštava, MUP-a, mogu dati i Vladi i Parlamentu FBiH, vladama kantona, skupštinama kantona, gradonačelnicima, gradskim skupštinama, opštinskim upravama, svim federalnim organima uprava i upravnim organizacijama koji su dužni dobijene informacije čuvati kao poresku tajnu.

Iz Poreske uprave napomenuli su da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30.6.2012. godine svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici dužnici u međuvremenu djelimično ili u cijelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

Zbog velikog broja poreskih obveznika i promjenjivosti podataka Porezna uprava Federacije BiH će ubuduće podatke o stanju duga objavljivati kvartalno putem web stranice. Pregled poreskih obveznika dužnika može se pogledati na internet stranici www.pufbih.ba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Institucije nijeme u slučaju Tuš

  26.01.2015 20:39 - Nikola Salapura

  BANJALUKA - Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH upozorila je danas da Tužilaštvo BiH nije preduzelo nikakve mjere kako bi spriječilo da u preduzeću "Tuš Trade" Bihać bude pokrenut stečajni postupak, koji bi onemogućio da domaći dobavljači od ove slovenačke firme naplate više od 20 miliona maraka potraživanja.

 • »Lanaco« rame uz rame sa »Microsoftom«

  26.01.2015 19:42 - N.V.

  BANJALUKA - Među najpoznatijim svjetskim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija koje su svoje proizvode predstavile na sajmu "BETT Show" 2015. u Londonu svoje mjesto je imala i domaća kompanija "Lanaco". "BETT Show" je najveći svjetski događaj u oblasti primjenjivanja tehnologija na polju obrazovanja.

 • Prosječna plata u distriktu sve manja

  26.01.2015 17:59 - Srna

  BRČKO - Sekretar Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić ocijenio je da je prosječna neto plata zaposlenih u distriktu u odnosu na zarade radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sve manja, zbog lošeg vrednovanja rada u realnom sektoru.

 • Siriza »snizila« cijenu nafte

  26.01.2015 16:52 - Srna

  LONDON - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu nakon što je dolar dobio na vrijednosti u odnosu na evro poslije pobjede grčke ljevičarske stranke Siriza na izborima.

 • Pred Vladom uskoro informacija sa prijedlogom mjera za »Kosmos«

  26.01.2015 16:46 - Srna

  BANJALUKA - Komisija za utvrđivanje stanja u privrednom društvu "Kosmos" Banjaluka intenzivno radi na analizi stanja i pregledu dokumentacije, kao i pripremi informacije sa prijedlogom mjera, koja će uskoro biti dostavljena Vladi Republike Srpske na razmatranje.

 • Formirane radne grupe za reformu privrednog sistema

  26.01.2015 16:23 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Odbora za reformu privrednog sistema Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da su na konstitutivnoj sjednici ovog odbora formirane tri radne grupe - za reformu privrednog sistema, za suzbijanje sive ekonomije i za rad i zapošljavanje.

 • Dvije trećine kontrolisanih bez ugovora o angažmanu ili posredovanju

  26.01.2015 15:57 - Srna

  BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske obavila je 61 kontrolu u ugostiteljskim objektima u kojima se izvodila muzika uživo i utvrdila da u dvije trećine kontrolisanih objekata poreski obveznici nisu imali zaključene ugovore o angažmanu ili posredovanju sa izvođačima.

 • Bez posla 1.298 ljudi

  26.01.2015 14:34 - Fena

  DONJI VAKUF - Na području Donjeg Vakufa nezaposlene su 2.983 osobe, od kojih je naviše osoba sa KV zanimanjem (1.298) i NKV (854).

 • Isplaćeni grantovi za 56 preduzeća stradalih u poplavama

  26.01.2015 12:36 - Srna

  SARAJEVO - Isplata grantova za ukupno 56 malih i srednjih preduzeća u okviru EU Programa za oporavak od poplava završena je prošle sedmice, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 • Radnici »Kosmosa« potpuno obustavili rad

  26.01.2015 12:20 - N.N.

  BANJALUKA - Radnici banjalučkog ''Kosmosa'' danas su potpuno obustaviti rad, jer još nisu dobili obećanu platu.

 • Zima najpogodnija za obrezivanje voća

  26.01.2015 11:56 - Srna

  BIJELJINA - Zima je najpogodniji period za orezivanje voćaka, jer hladno vrijeme sprečava prenošenje bolesti i virusa makazama, rekao je Srni predsjednik Udruženja voćara "Zlatni rod" Bijeljina Milan Dakić.

 • Radnici RAOP-a protestovali ispred fabrike

  26.01.2015 10:12 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Bivši radnici preduzeća "Energoinvest - Rasklopna oprema" /RAOP/, njih desetak, protestovali su jutros ispred fabrike, tražeći da im budu isplaćena dugovanja po osnovu presuda koje je donio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

 • Vučić: Pokretanje FAP-a pozitivno i za Rudo

  25.01.2015 14:54 - Srna

  BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi do kraja godine trebalo da bude oživljena proizvodnja kamiona u Fabrici automobila Priboj /FAP/, što će pozitivno uticati na život Zlatiborskog okruga, ali i na Rudo u Republici Srpskoj.

 • Šteta na šumama u Srbiji tri miliona evra

  25.01.2015 14:50 - Srna

  BEOGRAD - Šteta koju je prošlogodišnja suša nanijela šumama u Srbiji iznosi oko tri miliona evra, izjavio je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Srbijašume" Predrag Aleksić.

 • Imenovani članovi radne grupe

  25.01.2015 14:04 - Srna

  BANJALUKA - Ministartvo saobraćaja i veza Republike Srpske obavijestilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da su imenovani članovi radne grupe za izmjene i dopune pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.