Privreda

Poreska "crna lista" u FBiH: Javna preduzeća najveći dužnici

Poreska "crna lista" u FBiH: Javna preduzeća najveći dužnici
Poreska "crna lista" u FBiH: Javna preduzeća najveći dužnici

SARAJEVO - Najveći poreski dužnici u FBiH su javna preduzeća - "Željeznice FBiH" sa dugom od 142,5 miliona KM, "Elektroprivreda BiH", sa 100,3 miliona KM i Rudnik mrkog uglja Zenica sa 39,9 miliona KM, otkrivaju podaci Poreske uprave FBiH.

Poreska uprava FBiH danas je na svojoj internet stranici objavila spisak sa 194 poreska obveznika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa, zaključno s krajem prvog polugodišta 2012, iznosila više od milion KM.

Objava "crne liste" omogućena je donošenjem izmjena i dopuna Zakona o Poreznoj upravi FBiH, kojim se to pitanje ranije tretiralo kao "poreska tajna".

Četvrta na listi poreskih dužnika je zenička Željezara sa dugom od 38,2 miliona KM, koju slijede "Agrokomerc" iz Velike Kladuše sa 35,9 miliona KM, Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona sa 29,2 miliona KM, "Fortuna" Gračanica 24,5 miliona KM, "Borac konfekcija" iz Travnika sa 22,6 miliona, "Aida" Tuzla sa nepunih 19 miliona, dok top 10 listu dužnika zaključuje sarajevska firma AS-ES sa dugom od 18,9 miliona KM.

Iza njih se po visini duga nalaze kladionice "Derby Bet Shop" iz Mostara sa 17,9 miliona i "Premier World Sport" iz Čitluka sa 15,9 miliona KM.

Lista se nastavlja firmom "Kalen" iz Zenice, koja Poreskoj upravi FBiH duguje 15,6 miliona KM, zatim, "Vitezitom" iz Viteza sa 14,7 miliona, Rudnikom mrkog uglja Banovići sa 13,8 miliona, mostarskim "Hepokom" 12,75 miliona, KJKP "Gras" Sarajevo 12,4 miliona, "Intersport" Mostar 11,65 miliona KM. Spisak poreskih obveznika sa dugom od više od 10 miliona KM zaključuje "Vodovod" iz Mostara sa dugom od 11,4 miliona KM.

Objava "crne liste" omogućena je donošenjem izmjena zakona

U Poreskoj upravi FBiH podsjećaju da je donošenjem izmjena Zakona o Poreznoj upravi FBiH koji je stupio na snagu u martu 2012. propisana mogućnost davanja podataka o dospjelom, a neplaćenom dugu na zahtjev sredstava javnog informisanja.

Propisano je, takođe, da se ti podaci pored sudova, tužilaštava, MUP-a, mogu dati i Vladi i Parlamentu FBiH, vladama kantona, skupštinama kantona, gradonačelnicima, gradskim skupštinama, opštinskim upravama, svim federalnim organima uprava i upravnim organizacijama koji su dužni dobijene informacije čuvati kao poresku tajnu.

Iz Poreske uprave napomenuli su da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30.6.2012. godine svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici dužnici u međuvremenu djelimično ili u cijelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

Zbog velikog broja poreskih obveznika i promjenjivosti podataka Porezna uprava Federacije BiH će ubuduće podatke o stanju duga objavljivati kvartalno putem web stranice. Pregled poreskih obveznika dužnika može se pogledati na internet stranici www.pufbih.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije