Privreda

Povećane akcize na cigarete, nema saglasnosti o povećanju akciza na gorivo i alkohol

Povećane akcize na cigarete, nema saglasnosti o povećanju akciza na gorivo i alkohol
Povećane akcize na cigarete, nema saglasnosti o povećanju akciza na gorivo i alkohol

BANJALUKA - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje juče nije uspio postići dogovor o povećanju akciza na naftne derivate, pivo i cigarete.

Izvještaj radne grupe o povećanju ovih akciza biće upućen entitetskim vladama, koje će se izjasniti o njihovim prijedlozima, a kako nezvanično saznajemo po svemu sudeći najizglednije je povećanje akcize samo na naftne derivate i to sa sadašnjih 10 na 20 feninga po litri. Novac prikupljen po osnovu ovih akciza koristio bi se za izgradnju autoputeva i puteva u BiH.

Iako nisu uspjeli dogovoriti povećanje akciza, UO UIO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan, koja će se primjenjivati od 1. januara naredne godine. Kako su rekli u UO UIO, radi se o redovnom povećanju akciza s ciljem da se oporezivanje duvanskih proizvoda u BiH uskladi s akciznom politikom EU.

"Minimalna akciza na cigarete iznosiće 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakovanje od 20 komada iznositi 1,2 KM. Akciza na duhan za pušenje biće u visini 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 89,20 KM po kilogramu", saopšteno je iz UO UIO.

Podsjećanja radi, povećanja akciza na naftu, pivo i duvan predviđeno je akcionim planom koji su dogovorila dva entitetska premijera. Novac prikupljen od dodatne akcize na naftu koristio bi se za izgradnju autoputeva i puteva u BiH, dok bi dodatna sredstva od piva i cigareta bila usmjerena u fondove zdravstvenog osiguranja.

Inače, povećanje akciza predviđeno je Reformskom agendom i prema nezvaničnim informacijama jedan je od uslova Međunarodnog monetarnog fonda koji je uz određene reforme spreman odobriti kredit od oko 550 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije