Privreda

Poslovanje u BiH i regionu kao trka zeca i kornjače

Poslovanje u BiH i regionu kao trka  zeca i kornjače
Poslovanje u BiH i regionu kao trka zeca i kornjače

BANJALUKA - Poslovno okruženje u BiH preopterećeno je konfuznim stanjem u oblasti zakonodavne regulative, te raznim dažbinama i porezima, dok postoji i ozbiljan problem usljed ekonomske i političke nestabilnosti, smatraju bh. ekonomski eksperti.

Sve to, kako navode, govori da u BiH nema povoljnog poslovnog ambijenta koji bi privukao investicije, a čisto deklarativno zalaganje domaćih vlasti za bolji poslovni ambijent ostaje samo "mrtvo slovo na papiru", jer ga i dalje "koče" i korupcija i siva ekonomija.

Iz tog razloga, BiH mora ozbiljno ući u reforme koje bi dovele do stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, približnog makar onom u zemljama regiona, jer, kako sada stvari stoje, zemlje regiona su napravile ozbiljne pomake na tom polju, pa sve liči na trku zeca i kornjače.

Naime, kao neke od modela unapređenja poslovnog ambijenta u BiH strani i domaći eksperti navode skraćivanje broja i trajanja zahtjeva za pokretanje preduzeća, zatim ubrzanje postupaka za dobijanje građevinskih dozvola i snabdijevanja električnom energijom, te usmjeravanje poreske procedure radi jednostavnijeg poštovanja sistema.

Da je "došlo do grla" pokazuju i razna istraživanja, pa je tako prema jednom od njih Bosna i Hercegovina po uslovima poslovanja u prošloj godini najgore ocijenjena država u Evropi, a samim tim i u regionu.

Tako je veoma loše ocijenjena i za kategoriju pokretanja biznisa, pa se BiH našla na 147. mjestu na svijetu, jer je za to potrebno čak 37 dana i prolazak kroz 11 procedura, što je još lošiji rezultat nego godinu dana ranije. Pored toga, loša je pozicija i kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, pa se tako našla čak na 182. mjestu.

"Za dobijanje građevinske dozvole potrebno je proći 15 procedura i potrošiti 179 dana", navedeno je u ovom istraživanju. Ispred BiH našle su se čak i brojne "egzotične" zemlje poput Barbadosa, Bahama, Solomonskih Ostrva, Sejšela, Bruneja i drugih, a bolje uslove poslovanja od BiH ima čak i Ukrajina, iako se nalazi u teškoj situaciji.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da investicije u BiH u proteklom periodu nisu bile nove investicije, u pravom ekonomskom smislu, jer nisu išle na izgradnju novih pogona i povećanje broja zaposlenih, već su se ticale, prije svega, preuzimanja postojećih tvornica i kapaciteta.

On je dodao da političari u BiH deklarativno pričaju o unapređenju poslovne klime, i istakao da su zemlje u regionu napravile pomake i radile na legislativi u skladu s evropskom praksom, a da do toga nije došlo u BiH.

Kao neke od manjkavosti naveo je da u BiH nema novog zakona o radu, koji bi bio usaglašen s evropskom praksom, nema zakona o stečaju, zatim izmjena Zakona o planiranju i izgradnji, koji bi pojednostavio dobijanje građevinskih dozvola, uključujući tu i poreske olakšice za investitore. Hasić je kazao da je problem za BiH i loša putna i komunalna infrastruktura, te neusaglašena regulativa čak i na lokalnom nivou.

"Kod registracije i pokretanja biznisa u BiH postoji kompleksna i složena procedura. RS je napravila pomake i skratila je proceduru registracije, ali FBiH to, nažalost, nije uradila pa je 37 dana potrebno za to, što je veoma dug period", ističe Hasić. Prema njegovim riječima, problem je i politička nestabilnost, te loši signali od bh. vlasti u smislu stvaranja lošeg imidža o BiH u svijetu.

"I kada imate takvu sliku, onda će se teško neko odlučiti za značajnije ulaganje u BiH", rekao je Hasić i dodao da investitori žele da im se omogući garantovan, transparentan i siguran rad kojim bi mogao ostvariti i omogućiti ekonomski profit.

Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli, kazao je da ga s obzirom na stanje u BiH uopšte ne iznenađuju rezultati raznih istraživanja u kojima BiH ima najlošiju poslovnu klimu.

Kako je rekao, u BiH je potrebno mijenjati cjelokupni koncept ako želimo investicije, te je naglasio da je tranzicija prouzrokovala vrlo teško stanje u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije