Privreda

Potpisan Memorandum o saradnji RS i Kine u oblasti saobraćaja

Potpisan Memorandum o saradnji RS i Kine u oblasti saobraćaja
Potpisan Memorandum o saradnji RS i Kine u oblasti saobraćaja

BANJALUKA - Memorandum o saradnji između RS i državne kineske kompanije, koji je danas potpisan u Banjaluci, podrazumijeva zajednički rad na projektima rekonstrukcije i izgradnje pruge Banjaluka - Novi Grad - Dobrljin, okvirne vrijednosti oko 100 miliona evra, te autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad.

Takođe, obje strane zainteresovane su i za izgradnju i proširenje aerodroma u Banjaluci. S ciljem uspješnog razvoja infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja. Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, i Meng Jang, generalni direktor državne kineske kompanije "China Shandonog Interenational Economic & Tehnical Cooperation Group", potpisali su Memoranum o saradnji u Banjaluci.

Što se tiče izgradnje i modernizcije pruge do granice sa Hrvatskom, njena dužina je oko 110 kilometara i preko nje prelazi oko 90 putnih pravaca.

Za RS ova dionica čini okosnicu prevoza željezne rude za željezaru Zenica iz rudnika Omarska, a prema statistici, oko 58 odsto ukupnog prevoza Željeznica RS prolazi ovom dionicom. Maksimalna brzina kretanja voza na ovoj dionici je 70 kilometara na čas, a prema planu i projektu, ukoliko potpisani memorandum bude realizovan kineska kompanija izvrši rekonstrukciju, vozovi na ovoj dionici kretali bi se brzinom i do 120 kilometara na čas.

Određeni radovi na rekonstrukciji pruge su već počeli, tako da je polovinom prošle godine stručni tim kineske kompanije detaljno obišao dionicu pruge i, prema nezvaničnim informacijama, uskoro se može očekivati potpisivanje predugovora s obzirom na to da je to osnova kako bi kineski partneri aplicirali i rezervisali sredstva kod kineske izvozne banke.

Kada je u pitanju izgradnja autoputa Banjualuka - Prijedor - Novi Grad do granice sa Hrvatskom, prva faza ovog projekta podrazumijeva pravac Banjaluka - Prijedor, koji bi se finansirao kroz javno-privatno partnerstvo i određeni koraci koji podrazumijevu izradu idejnog projekta i potrebne dokumentacije već su počeli.

Kineska kompanija već je potpisala ugovor sa projektantskom kućom CIP iz Beograda i na terenu se trenutno prikupljaju podaci za izradu generalnog projekta koji uključuje i prethodne studije opravdanosti i uticaja na životnu sredinu.

"Rekonstrukcija pruge bi išla u kreditna sredstva, a postoji zainteresovanost kineskih partnera za javno-privatno partnerstvo kada je u pitanju autoput Banjaluka - Prijedor. Interes nam je da to ide što brže i nadam se da će dobar dio projektne dokumentacije biti završen do kraja februara", rekao je ministar Trninić.

Saradnja Vlade RS sa kineskom državnom kompanijom "China Shandonog Interenational Economic & Tehnical Cooperation Group" traje više od godinu dana, a pojedina preduzeća iz RS kao što su "Autoputevi RS" i "Željeznice RS", već imaju potpisane memorandume o saradnji i neko vrijeme aktivno rade na projektnoj dokumentaciji koja je neophodna za traženje kredita kojim bi se finansirali radovi na saobraćajnoj infrastrukturi.

"Naš sljedeći zadatak je da uložimo maksimalan napor da ubrzamo kompletnu proceduru i da počnemo sa izgradnjom autoputeva, željezničkih pruga i aerodrome. Kao kompanija koja dolazi iz prijateljske zemlje, želimo da damo maksimalan napor kako bismo pomogli RS u daljem razvoju", rekao je Meng Jan.

Potpisani memorandum između Vlade RS i kineske kompanije za Željku Cvijanović, premijerku RS, rezultat je višegodišnjih privrednih, ali i političkih razgovora koji se odvijaju između RS i Kine.

"Sigurna sam da će rezultati uskoro biti vidljivi i sigurna sam da ćemo realizovati ove projekte, ali i neke druge koje već planiramo", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da će kineskim kompanijama na raspolaganju biti sve institucije i službe.

Prije potpisivanja memoranudma, sa delegacijom kineske kompanije "China Shandonog Interenational Economic & Tehnical Cooperation group", razgovarao je i Milorad Dodik, predsjednik RS, a na sastanku je izraženo uvjerenje da će upravo potpisani Memorandum o saradnji omogućiti unapređenje infrastrukture u RS i doprinijeti njenom raazvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije