Privreda

Potpisan ugovor o izradi projekta za čvorište i tunel

 Potpisan ugovor o izradi projekta za čvorište i tunel
Potpisan ugovor o izradi projekta za čvorište i tunel

DOBOJ - U Doboju je danas potpisan ugovor o izradi glavnog projekta izgradnje Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela "Putnikovo brdo dva", a koji je procijenjen na 1.481.000 KM.

 Ugovor, za čiju izradu  je predviđeno 12 mjeseci, potpisali su ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić i direktor "TZI inženjering" Sarajevo Zoran Trobok.

Potpisivanju su prisustvovali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić.

Sredstva za finansiranje troškova izrade glavnog projekta obezbijedio je Savjet ministara BiH.

Interregionalno čvorište Johovac biće izgrađeno na području opštine Doboj i povezivaće autoput na Koridoru "Pet ce" i autoput Doboj – Banjaluka, koji  je u poodmakloj fazi izgradnje.

Čvorište je predviđeno u tri nivoa, tako da neće biti bitnijeg smanjenja brzine pri usmjeravanju vozila u bilo kojem pravcu.

U idejnom projektu čvorišta Johovac predviđena su četiri mosta dužine 430, 544, 65 i 20 metara. Imaće savremenu rasvjetu i odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju i biće pejzažno uklopljeno u okolni izgled terena.

Hadžić je rekao novinarima da se realizacijom ovog ugovora zatvara dionica od rijeke Save do federalne opštine Doboj Jug.

Tunel "Putnikovo brdo" dug je 680 metara, pri čemu je 83 odsto tunela na teritoriji Republike Srpske, a 17 odsto na teritoriji Federacije BiH, odnosno grada Doboj i Usora.

Glavni projekt tunela, u smislu nadležnosti za izgradnju, tretira se kao zajednička investicija Republike Srpske i FBiH.

Ministar Hadžić je rekao da će poslije realizacije ovog ugovora BiH imati potpuno završene glavne projekte od sjeverne granice s Hrvatskom do Doboj Juga.

Hadžić očekuje da će do 2020. godine Sarajevo biti spojeno sa sjeverom BiH, kao i Doboj sa Banjalukom, te dijelovi do Gradiške.

On je istakao da je do danas u saobraćaj pušteno oko 47 kilometara trase autoputa na Koridoru "Pet ce", i to srednjeg dijela autoputa na dionici Sarajevo - Zenica. U izgradnji je još oko 55 kilometara.

"Do kraja 2014. godine planiramo izgraditi 102 kilometara autoputa. Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH je naručilo glavne projekte za 130 kilometara autocesta. Kao nadležno ministarstvo želimo aktivno učestvovati u ekonomskom oporavku BiH", istakao je Hadžić.

On je naveo da je BiH kada je riječ o mostu na Savi svoj posao završila prije godinu dana i da su "oči uprte" u Hrvatsku.

"BiH ima obezbijeđena sredstva za ovaj most dok Hrvatska pokušava da izdejstvuje finansijska sredstva od međunarodnih investicijskih institucija", izjavio je Hadžić.

On je izjavio da nema zvaničnu informaciju o povlačenju ERB-a sa projekta "Svilaj", te istakao da je za BiH važno da bilo koja međunarodna finansijska institucija isprati obaveze Hrvatske. "Mi smo taoci odnosa međunarodnih institucija", objasnio je Hadžić.

Direktor "TZI inženjering" Zoran Trobok naveo ja da konzorcijum za izradu glavnog projekta, osim njegove firme, čini i preduzeće "IG" iz Banjaluke.

Današnjem sastanku prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, federalni ministar saobraćaja Enver Bijedić, direktor "Autoceste" Federacije BiH Ensad Karić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, te načelnici federalnih opština Doboj Jug i Usora Jasminka Begić i Ilija Nikić.

Jedno od najvažnijih čvorišta

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da će čvorište Johovac, koje će biti građeno u okviru Koridora "Pet ce", biti jedno od najvažnijih s obzirom na frekvenciju vozila na tom dijelu.

Čubrilović je rekao da je današnje potpisivanje ugovora o izradi glavnog projekta izgradnje Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela "Putnikovo brdo dva" nastavak realizacije izgradnje mreže autoputeva.

On je naveo da dodatni izazov predstavlja to što petlja direktno ulazi u tunel.

Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić rekao je da je izgradnja tunela "Putnikovo brdo dva" specifična, jer kroz njega prolazi međuentitetska granica.

On je naveo da će objekti na ovoj dionici biti građeni u obliku javno-privatnog partnerstava, te da se tenderska procedura privodi kraju.

"Dinamika izgradnje dionica autoputa ide utvrđenim rokom, prošle sedmice potpisan je ugovor sa izvođačima za izgradnju dionice od Prnjavora do Banjaluke, koji će za 28 dana biti uvedeni u posao", izjavio je Topić.

U Doboju je danas potpisan ugovor o izradi glavnog projekta izgradnje Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela "Putnikovo brdo dva", koji je procjenjen na 1.481.000 KM.

Ugovor, za čiju realizaciju predviđeno 12 mjeseci, potpisali su ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić i direktor "TZI Inženjering" Sarajevo Zoran Trobok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije