Privreda

Potraživanja veća od dugovanja

SRBAC - Komunalno preduzeće "Vodovod" Srbac nalazi se u složenoj finansijskoj situaciji jer su obaveze prema bankama, Poreskoj upravi, fondovima i dobavljačima dostigle 1,3 miliona KM.

Istovremeno, potraživanja od pravnih i fizičkih lica iznose 2,3 miliona KM, ali je problem što je veliki iznos potraživanja nenaplativ, jer su velika privredna društva ugašena.

Novi direktor "Vodovoda" Mladen Dragosav, koji je polovinom maja stupio na dužnost, ima zadatak da konsoliduje stanje u ovom preduzeću.

Dragosav je peti direktor ove firme u protekle 2,5 godine koji će pokušati da obezbijedi finansijsku održivost u ovom preduzeću, čiji je većinski vlasnik opština Srbac sa 60 odsto kapitala.

"Srbački 'Vodovod' trenutno ima tri kredita kod poslovnih banaka u iznosu od 860.000 KM, poreske obaveze dostigle su 350.000, a dug prema dobavljačima 175.000 ili ukupno 1,3 miliona KM", precizirao je Dragosav.

On kaže da trenutno pregovara sa nekim bankama, radi podizanja većeg kredita sa manjom kamatnom stopom, kako bi "Vodovod" isplatio dugovanja i izbjegao čestu blokadu računa.

Dragosav kaže da je svjestan da se enorman dug potrošača ne može naplatiti u cjelosti, ali će formirati nekoliko radnih grupa koje će uz ponuđeni reprogram pokušati naplatiti ono što je naplativo.

"Jedan od ključnih zadataka je saniranje ogromnog gubitka vode u iznosu od 45 odsto koji nastaje zbog kvarova na mreži i zbog nelegalnih priključaka, a uz to jedan od vidova finansijske konsolidacije je i širenje vodovodne mreže u rubna naselja susjednih opština Derventa, Prnjavor i Gradiška, jer opština Srbac ima tri jaka izvorišta vode za piće koja to omogućavaju", kaže Dragosav.

Prema njegovim riječima, povećanje cijene vode za sada ne dolazi u obzir, sve dok se ne provedu mjere štednje, racionalizacije i konsolidacije.

Trenutna cijena vode u Srpcu je 0,95 KM za domaćinstva i 1,43 KM za metar kubni vode za pravna lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije