Privreda

Povećane devizne rezerve i depoziti

Povećane devizne rezerve i depoziti
Povećane devizne rezerve i depoziti

SARAJEVO - Kretanja u bh. ekonomiji u toku prošle godine, iako usporena zbog katastrofalnih majskih poplava, bila su pozitivnija nego u 2013. godini.

Navedeno je ovo u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja od januara do oktobra 2014. godine, koju je danas Vijeće ministara primilo k znanju.

"Međutim, zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, blagog rasta industrijske proizvodnje u BiH te deflacije u BiH potrebno je poduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u ekonomiji BiH", istaknuto je u ovoj informaciji.

Prema ovom dokumentu bruto devizne rezerve za deset mjeseci prošle godine iznosile su 7,6 milijardi KM i veće su za oko 11 odsto nego u istom periodu 2013. Ukupni depoziti za 10 mjeseci 2014. godine iznosili su 15,2 milijarde KM, odnosno za osam odsto su veći u odnosu na isti period 2013. godine.

Vijeće ministara BiH zadužilo je danas Ministarstvo pravde da u roku od 30 dana napravi plan za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" i "Azra Zornić protiv BiH". Jakob Finci i Dervo Sejdić dobili su spor protiv BiH jer su dokazali da su diskriminisani zato što kao pripadnici "ostalih" ne mogu biti birani u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda. Zornićeva je takođe dobila spor dokazavši da su joj prava povrijeđena jer ne može biti birana kada se izjašnjava kao građanka BiH.

S dnevnog reda danasrašnje sjednice Vijeća ministara skinut je prijedlog odluke kojom je Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) trebalo da bude odobrena kupovina objekta za sjedište i regionalni centar u Banjaluci, te za izgradnju i rekonstrukciju graničnih prelaza. Ukupna vrijednost ovog zahtjeva je oko 57,4 miliona KM, od čega je za kupovinu objekta za sjedište i regionalni centar UIO planirano 37,9 miliona KM.

Odluka je, prema neslužbenim informacijama, skinuta na zahtjev ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića, koji je insistirao da ovaj zahtjev na sjednici obrazloži direktor UIO Miro Džakula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije