Privreda

Pred otkazom 200 radnika?

Pred otkazom 200 radnika?
Pred otkazom 200 radnika?

SARAJEVO - Sanacionim planom sarajevskog preduzeća javnog gradskog prevoza GRAS, koje broji blizu 2.000 radnika, predviđeno je da broj radnika bude smanjen najmanje za 200.

Međutim, predstavnici  Sindikata ovog preduzeća ne žele čuti za takvu opciju i najavljuju  da će se boriti protiv otpuštanja radnika.

"Ne pristajemo na smanjenje broja radnika, borićemo se za radnička prava. Čekamo da nas neko pozove da razgovaramo", kaže Adem Šerak, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS.

Njegov kolega iz preduzeća GRAS Adnan Himzanija ističe da u  ovom preduzeću nema viška radnika, te da će faliti vozača onog momenta kad  preduzeće nabavi nova vozila.

"Neka nam  isplate dugovanja. Radnici  GRAS-a  sami finansiraju besplatne  karte  penzionerima, te subvencije đacima. Znamo mi da neki žele da ugase ovu firmu, ali to im neće poči za rukom", rekao je Himzanija.

Dugovi ovog preduzeća veći su od  njegova kapitala, tako da je, prema ocjenama  velikog broja stručnjaka, jedini spas za radnike i firmu stečaj.

Trenutno preduzeće GRAS duguje oko 150 miliona KM, plate radnicima su neredovne, doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje  se ne uplaćuju, a i rate za kredite kasne.

Avdo Vatrić, direktor KJKP GRAS, ističe da ovo preduzeće veliki problem ima zbog toga što nema sredstava da uplati doprinose za oko 100 radnika koji su stekli pravo na penziju.

I kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, govoreći o sistematizaciji preduzeća, ističe da  bi prije svega trebalo izvršiti sve obaveze prema potencijalnim penzionerima da im se uplate svi doprinosi, gdje je riječ o milionskim sredstvima.

"Iako je obaveza GRAS-a da izvrši sistematizaciju preduzeća, do sada nijedan menadžment tu obavezu nije izvršio. Sistematizacije nema, jer se zna da bi pokazala koliki je broj objektivnog tehnološkog viška u preduzeća. S tom činjenicom niko neće da se suoči u GRAS-u", kaže Bubica.

Dodaje  da je Vlada KS donijela odluku o osnivanju novog ministarstva koje će se baviti isključivo komunalnom privredom u KS, te da vjeruje kako će ova teška situacija u komunalnom sektoru biti prevladana.

Mišljenja je da ovom preduzeću treba stečajni upravnik koji će napraviti oštre rezove, jer ništa drugo neće pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije