Privreda

Pred otkazom 600 radnika

Pred otkazom 600 radnika
Pred otkazom 600 radnika

SARAJEVO - Sindikat metalske industrije BiH upozorio je u petak da je šest stotina radnika u ovom sektoru pred otkazom, te da je na 15. novembar, Dan metalaca, u BiH 40.000 godina neuvezanog staža metalcima i 100.000 mjeseci neisplaćenih plata.

To je, kako su kazali iz Sindikata, realno stanje u metalskoj industriji u BiH.

Ovo su podaci izneseni na sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH održanoj u petak u Sarajevu.

Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata metalaca BiH, rekao je da metalci nemaju razloga za slavlje.

"Dok sjedimo ovdje i obilježavamo Dan metalaca, naše kolege u Tuzli štrajkuju. Iz pet kolektiva 600 radnika je pred otkazom, neki su ih već dobili, a neki su na čekanju", kazao je Hadžić.

Prošle godine je na ovaj dan organizovan generalni štrajk pred zgradom Vlade FBiH, a jedan od zahtjeva je bio rasterećenje privrede.

"Taj zahtjev je bio u korist poslodavaca, a mi od njega nismo odustali. I dalje smatramo da su veliki nameti i velika opterećenja poslodavcima. Oni su nam uzvratili novim prijedlogom Zakona o radu. Ukidaju se kolektivni ugovori, uvodi se pravilo za rad na određeno vrijeme, a ukida se rad na neodređeno. Mi to nećemo prihvatiti", poručio je u Hadžić.

Više od 100.000 mjeseci poslodavci duguju radnicima po osnovu neisplaćenih plata. Taj broj se pojedinačno kreće od tri do 53 plate.

"U predizbornim kampanjama se najmanje govorilo o nama i o realnom sektoru, ali pozivamo političare da konačno krenu u realizaciju svojih obećanja. Sve vrijeme smo potrošili i nemamo više načina. Vlast preko leđa radnika želi od siromašnih napraviti još siromašnije, a od bogatih još bogatije", rekao je Hadžić.

Rekao je da će radnici sve uraditi da ne bude usvojen novi Zakon o radu u FBiH, po cijenu generalnih štrajkova i revolucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije