Privreda

Predloženim mjerama do privrednog rasta

Predloženim mjerama do privrednog rasta
Predloženim mjerama do privrednog rasta

BANJALUKA - Rasterećenje privrede od fiskalnih i parafiskalnih nameta, donošenje novog zakona o radu, smanjenje javne potrošnje, te unapređenje rada inspekcijskih i pravosudnih organa neke su od osnovnih mjera koje poslovna zajednica predlaže Vladi RS da uvrsti u dokument ekonomske politike za sljedeću godinu.

Implementacijom ovih mjera, kako tvrde u Privrednoj komori RS, privredni rast bio bi povećan za više od deset odsto, što je, kako su ocijenili, neophodno za značajniji iskorak i stabilizaciju, a u krajnjoj mjeri i izlazak iz krize.

Međutim, ono što privrednike zasad stavlja u nezavidan položaj kada je implementacija ovih mjera u pitanju jeste činjenica da nemaju jasnog pregovarača sa druge strane, jer starom sazivu Vlade RS mandat ističe, a novi zasad nije ni na pomolu.

Takođe, poslovna zajednica koja svake godine nudi svoja rješenja nije zadovoljna deklarativnom podrškom Vlade RS, jer se pokazalo kako usvojene mjere i prijedlozi mnogo puta ne dožive implementaciju, a jedan od njih je i Zakon o multilateralnim kompenzacijama i cesijama.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, smatra da se bez radikalnih poteza ne može očekivati skori izlazak iz krize.

"Smatramo da se ovim mjerama pospješuje privredni rast i da se s tim treba obezbijediti povećanje budžetskog priliva. Ako smo u ovakvim uslovima u ovoj godini obezbijedili izvjestan industrijski rast, onda u nekim poboljšanim uslovima možemo povećati zainteresovanost kako postojećih, tako i budućih investitora za razvoj nove proizvodnje", kaže Đurić.

Kao jednu od važnijih mjera smatra smanjenje poreza i doprinosa na plate na najviše 50 odsto od neto iznosa, kao i novi zakon o radu.

"Zakon o radu treba da riješi neka pitanja u korist svih nas, kao i onih koji ne rade, jer o njima niko ne misli. Kroz ovu regulativu moramo povećati i stepen odgovornosti onih koji su imali sreću da se zaposle, a na taj način ćemo poljuljati one koji su u učmalosti zbog toga što se osjećaju sigurno tamo gdje su došli mimo logike i prakse", kaže Đurić.

Novo Škrebić, direktor hemijske industrije "Destilacija-Teslić", kaže kako su mjere sveobuhvatne, precizne i korektne, te da privrednici s njima žele da poboljšaju privredni ambijent.

"Izašli smo u delikatnom trenutku da napravimo iskorak i da vidimo možemo li poboljšati ambijent. Materijali za 2015. godinu su najkvalitetniji dosad, ali malo od tih mjera je ranije vidjelo svjetlost dana, pa nismo zadovoljni onim što je u svim prethodnim godinama ugrađeno u mjere ekonomske politike", kazao je on.

Sa druge strane, kako kaže, u RS ima mnogo "sive ekonomije", povlaštenih i rasipništva, pa je nužno zbijanje redova.

Inače, Prijedlog mjera poslovne zajednice za dokument ekonomska politika RS za 2015. godinu u petak je upućen Vladi RS na razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije