Privreda

Sud iz Litvanije odbio tužbu FG Birač za 21 ugovor

Sud iz Litvanije odbio tužbu FG Birač za 21 ugovor
Sud iz Litvanije odbio tužbu FG Birač za 21 ugovor

BANJALUKA, KAUNAS – Okružni sud u Kaunasu u Litvaniji, odlučujući po tužbi Fabrike glinice Birač i Birač Europe za poništenje 27 sporazuma po kojima je Birač preuzeo obaveze prema UKIO Bankas u iznosu od 84,3 miliona evra presudio je da se odbija tužbeni zahtjev za 21 ugovor dok se za odlučivanje po preostalih šest ugovora oglasio nenadležnim jer je njima ugovorena nadležnost Arbitražnog instituta Trgovinske komore u Štokholmu, navodi se u Presudi koja je u posjedu portala capital.ba.

Odbijajući tužbene zahtjeve, Sud u Kaunasu je zaključio da je Birač Europe imao saglasnost svog vlasnika-Fabrike glinice Birač da zaključi predmetne ugovore, da su netačni navodi tužilaca da Birač Europe i čitava povezana grupa kompanija nisu imali korist od zaključenje ovih ugovora, a sud nije utvrdio da je Ukio banka pri zaključenju istih postupala nesavjesno.

Pored toga, sud je zaključio da nije bilo nikakvog ekonomskog pritiska ili prijetnje Ukio banke na Birač Europe da preuzme obaveze prema Ukio banci, već da je do sporazuma došlo na inicijativu Birač Europe, a, naravno, odbacio je  navode advokata tužioca da ugovori zaključeni između litvanske Ukio Banke i litvanske kompanije Birač Europe trebaju biti poništeni jer nisu zaključeni po pravu BiH i Republike Srpske, niti su zaključeni na srpskom, hrvatskom ili bošnjačkom jeziku.

Đurđević: Uložićemo žalbu

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazar Đurđević rekao je da će uložiti žalbu na presudu Suda u Kaunasu.

„Dobili smo prevod skraćenog izvoda presude i još čekamo kompletnu presudu. Ono što je sigurno već sada je da ćemo uložiti žalbu“, rekao je Đurđević.

Pravni zastupnik UKIO banke u Republici Srpskoj Aleksandar Sajić kaže da ova presuda potvrđuje ranije navode Ukio banke da stečajni upravnik FG „Birač“ i njegov pravni tim iznose netačne tvrdnje o pravnoj prirodi ugovora za koje su kompanije Birač grupe iz Zvornika jemčile cjelokupnom svojom imovinom.

„Po našem shvatanju, obzirom da je dokumentacija jasna i nedvosmisleno u korist Ukio Banke,  jedina svrha tih netačnih tvrdnji je da se stečajni postupak nad Fabrikom glinice Birač što više produži. Stečajni povjerioci Fabrike glinice Birač, vlast u Republici pa i zaposleni u Alumini treba da se zapitaju kome to odugovlačenje odgovara“, ocijenio je Sajić za CAPITAL .

Privredni sud u Bijeljini, kako saznajemo, zakazao je za 11. januar ročište na kojem treba konačno da donese odluku da li se firma „Pavgord“ Gordana Pavlovića može pojaviti kao tražioc izvršenja i stečajni povjerilac umjesto Ukio banke od koje je za 12,4 miliona KM otkupila 84,3 miliona evra potraživanja od FG „Birač“.

Poslovni portal CAPITAL je još 12. novembra objavio da je FG „Birač“ izgubila sudski spor u Litvaniji. Ubrzo potom u pojedinim štampanim medijima su se pojavile informacije da ta, kako je opisana, „navodna presuda ne postoji i da je niko nije vidio“.

Ovim je dovedeno u pitanje istinitost informacije koju je CAPITAL objavio, zbog čega sada objavljujemo kompletnu presudu Okružnog suda, prevedenu na srpski jezik.

(NN/capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije