Privreda

Prevoz tereta od 15. juna bez dozvola

Prevoz tereta od 15. juna bez dozvola
Prevoz tereta od 15. juna bez dozvola

PODGORICA - Predstavnici Crne Gore i BiH potpisali su danas u Sarajevu Protokol o prevozu putnika i tereta, kojim se predviđa da se od 15. juna prevoz tereta između dvije zemlje obavlja bez dozvola.

Iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopštili su da je Protokol potpisan nakon sastanka Mješovite komisije delegacija Crne Gore i BiH u vezi sa svim pitanjima iz oblasti prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

"Najvažnija stavka potpisanog Protokola je liberalizacija bilateralnog prevoza tereta, tako da će se prvi put od 15. juna prevoz tereta između dvije zemlje obavljati bez dozvola, čime se doprinosi ukidanju administrativnih i finansijskih barijera", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u interesu prevoznika obje zemlje koji pružaju usluge putničkog prevoza, postignut dogovor da se linijski prevoz putnika obavlja i dalje u režimu dozvola, kao i da se u potpunosti ispoštuje načelo reciprociteta.

"Na taj način domaći prevoznici će biti ravnopravni partneri, jer će na svakoj međunarodnoj liniji između Crne Gore i BiH prevoz obavljati u jednakom odnosu prevoznici obje zemlje", dodaje se u saopštenju.

Crnogorska strana je zatražila i da se do 1. jula završi usaglašavanje međunarodnih redova vožnje, kako bi se uspostavio veći broj novih autobuskih linija između dvije zemlje, posebno u svjetlu promovisanja turističkih potencijala Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije