Privreda

Pri kraju izgradnja desne strane mosta

Pri kraju izgradnja desne strane mosta
Pri kraju izgradnja desne strane mosta

DOBOJ - Radovi na desnoj strani mosta dužine 549 metara preko rijeke Bosne na dionici autoputa od Prnjavora do Doboja biće završeni početkom maja, a do kraja ljeta iskopi i nasipi koji su preduslov za radove na tehnički složenijim objektima.

"Već u maju počeće izgradnja i druge strane mosta. Nakon završenih radova na iskopu i nasipima počeće složeniji radovi kao što su odlivne kanalizacije i završni slojevi puta", rekao je Edvard Režonja, projekt menadžer na gradilištu autoputa od Prnjavora do Doboja.

Inače, most preko rijeke Bosne najsloženiji je objekat na autoputu Prnjavor - Doboj, a radovi se izvode od lijeve prema desnoj obali rijeke metodom postepenog naguravanja rasponske konstrukcije.

"Praktično se radi o dva mosta sa stubištem ispod jedne i druge strane mosta. Biće dvije trake odvojene jedna od druge", kazao je Režonja.

On naglašava da je planirano da u toku radova na autoputu bude oko tri miliona kubnih metara iskopa, a da je do juče iskopano oko 2,5 miliona kubnih metara uglavnom zemlje, ali i drugih materijala.

Istovremeno je od planiranih oko 2,3 miliona kubika nasipa do sada izgrađeno oko 1,3 miliona kubika.

"Zasad nema kašnjenja. Oko 550 radnika je trenutno angažovano i u toku sezone biće ih još više čim se krene sa složenijim tehničkim radovima", rekao je Režonja.

Na dionici autoputa Prnjavor - Banjaluka na dužini od oko 20 kilometara nasut je prvi sloj kamenog nasipa, a uporedo s tim rađeno je na pripremama za izgradnju sistema odvodnje.

Dionica autoputa od Prnjavora do Banjaluke u dužini od 36,6 kilometara trebalo bi da bude završena krajem sljedeće godine s obzirom na to da je rok za izvođenje radova koji su započeli u septembru 2012. godine tri godine.

Vrijednost ovog ugovora je oko 400 miliona KM, a između ostalog, biće izgrađeni centar za održavanje i kontrolu saobraćaja, objekti za naplatu putarine i 64 objekta. Na ovoj dionici biće projektovani i izgrađeni pored mosta preko rijeke Bosne u dužini od 549 metara i dva manja mosta od po 149 metara, dva vijadukta takođe od po 149 metara, zatim 13 manjih mostova od oko 40 metara kao i osam malih u dužinama od oko 16 metara.

Pored toga, radiće se i četiri podvožnjaka, tri prolaza, 17 nadvožnjaka i umjetni tunel dužine 180 metara.

Uskoro bi trebalo da počnu radovi i na dionici autoputa od Banjaluke do Prnjavora, čija je dužina takođe oko 36 kilometara. Ova dionica gradiće se već odobrenim kreditnim sredstvima Evropske investicione banke u vrijednosti od 160 miliona evra, a izvođači radova biće isti kao na dionici od Prnjavora do Doboja, odnosno "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja.

Izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj odvija se paralelno sa projektima koridora 10 u Hrvatskoj i koridorom 5c na pravcu sjever - jug kroz Doboj, Zenicu, Sarajevo i Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije