Privreda

Prirodni sapuni mlade Trebinjke

Prirodni sapuni mlade Trebinjke
Prirodni sapuni mlade Trebinjke

Mlada Trebinjka Maja Kržić, kao diplomirani inženjer tehnologije, odlučila je da odmah nakon završenog fakulteta pokrene sopstveni biznis - izradu prirodnih sapuna, koji su i ljekoviti, jer su pravljenih na bazi domaćih ulja i kozjeg mlijeka.

Zasad izrađuje sapune koji pomažu u uklanjanju akni, bubuljica, strija i celulita, a počela je i sa balzamima za usne, koji takođe sadrže samo prirodna ulja i boje. Maja planira i izradu prirodnih šumećih kupki, izuzetno hranjivih za kožu tijela i lica.

"Još nemam neki ozbiljan posao, tako da sam se odlučila za ovu varijantu, u kojoj, s obzirom na to da sam na početku, još nisam tražila ni eventualnu pomoć za preduzetništvo koja se nudi iz fondova lokalne zajednice ili nekih drugih institucija", kaže nam Maja.

Najvažnije joj je da za početak posao krene, a sudeći prema prvim narudžbama i izradi, nada se da hoće.

"Sapuni sadrže isključivo prirodne sastojke, hladno cijeđena nerafinisana ulja, koja je potrebno blago zagrijati i miješati sa destilovanom vodom štapnim mikserom do željene gustine, bez kuvanja koje bi uveliko umanjilo prirodne sastojke, da bi nakon svega bili izliveni u kalupe i hlađeni 24 sata kako bi bio izvršen proces saponifikacije", priča Maja.

Nakon toga sapuni odstoje još tridesetak dana, poslije čega su spremni za prodaju.

Iako u dogledno vrijeme planira prošriti asortiman, zasad ima samo četiri vrste sapuna, u kojima su ulja glavni sastojak, a nabavlja ih u maloprodaji pa to poskupljuje i njene proizvode.

Kada bi se u mediteranskom Trebinju našao neko ko bi proizvodio ulja badema, glavnog sastojka najtraženijeg sapuna protiv bora, ili ulja nastala iz sjemenki grožđa, koje na tone bude prerađeno u ovom kraju, a sjemenke propadaju, onda bi i njen posao bio i jednostavniji i jeftiniji.

"Za početak sam napravila Facebook profil 'Prirodni sapuni Maja' i svakodnevno u inboksu nalazim mnogo pitanja zainteresovanih budućih kupaca pa se u vezi sa svim zasad dogovaram na ovaj način, a već su mi se javljali i zainteresovani distributeri iz Sarajeva", kaže Maja.

Dodaje da svoje sapune, osim što ih boji i prirodnim bojama, kafom, cimetom, makom, pakuje i u vrećice od prirodnih materijala, kako bi sve upotpunilo priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije