Privreda Rusije i dalje u padu

Fena - 29.05.2012 11:11
Privreda Rusije i dalje u padu

MOSKVA - Privreda Rusije nastavila je pad drugi mjesec za redom, zaključilo je rusko ministarstvo za ekonomski razvoj.

Precizirano je da je bruto domaći proizvod očišćen od sezonskih faktora, u aprilu opao za 0,1 odsto u odnosu na mart.

U poređenju sa istim mjesecom prošle godine BDP Rusije je povećan 3,7 procenata a u prva četiri mjeseca za 4,6 odsto.

BDP u martu ove godine je takođe opao za 0,1 odsto, ističu eksperti ministarstva za ekonomski razvoj u svom mjesečnom izvještaju, dok je ranije zamjenik ministra Andrej Klepač ocjenjivao martovski pad BDP na 0,6 odsto.

"U aprilu ove godine drugi mjesec za redom je zabilježen pad privredne aktivnosti. Pad u aprilu rezultat je uglavnom dinamike industrijske proizvodnje i smanjenja investicija", obrazlažu ruski eksperti.

Industrijska proizvodnja je, kad se isključe sezonski i kalendarski faktori, smanjena u aprilu u odnosu na mart za 0,1 odsto, dok su investicije u osnivački kapital opale za 1,4 procenta.

Prema podacima Statističke službe investicije u osnivački kapital su u aprilu u odnosu na mart porasle 1,5 odsto, što je najniži tempo rasta za taj mjesec od 2007. godine, prenosi B92.

Rusko ministarstvo ekonomije je takođe istaklo da, izuzimajući sezonske faktore, trgovina na malo usporava od februara (u februaru je porasla 0,6 odsto, martu 0,3 a u aprilu 0,0 odsto) pod pritiskom negativne mjesečne dinamike realno raspoloživih primanja stanovništva.

Ruska vlada prognozira usporavanje tempa privrednog rasta u 2012. godini na 3,4 procenta sa 4,3 odsto u 2011. godini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Ograničenje rabata seli firme iz RS u FBiH

  05.05.2015 22:20 - Nikola Salapura

  BANJALUKA - Najveći proizvođači i veletrgovci najavljuju gašenje firmi u RS i preseljenje sjedišta i pogona u FBiH ukoliko Narodna skupština RS usvoji Nacrt zakon o porezu na dobit, čiji je predlagač Vlada RS, objavio je poslovni portal "Capital.ba".

 • Mlijeko iz BiH na korak do EU

  05.05.2015 22:17 - Nikola Salapura

  BANJALUKA - Mljekarima iz BiH bi do kraja ove godine mogla da bude otvorena mogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije (EU).

 • Kasa RS punija za 745,5 miliona KM

  05.05.2015 20:55 - N.S.

  BANJALUKA - U prva četiri mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS ukupno je uplaćeno 745,5 miliona KM, odnosno 10,8 miliona KM ili jedan odsto više nego za isti period prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave (PU) RS.

 • Podsticati mala i srednja preduzeća

  05.05.2015 20:47 - N. Salapura

  BANJALUKA - Savjet ministara BiH će raditi na iznalaženju modaliteta za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, kao okosnice zapošljavanja, posebno kroz podsticaje za otvaranje pogona za veću finalizaciju proizvoda u metalskoj i drvnoj industriji, te poljoprivredi.

 • Zabraniće ulaz direktoru u firmu

  05.05.2015 20:25 - N. Salapura, Foto: V. Stojaković

  BANJALUKA - Dio radnika banjalučkog "Kosmosa", koji su u štrajku već skoro pet mjeseci, izašli su u protestnu šetnju ulicama Banjaluke, jer Vlada RS, koja je većinski vlasnik, i resorno ministarstvo nisu ispunili data obećanja - isplatu dvije zaostale plate i imenovanje novog rukovodstva firme.

 • Predavanje o proizvodnji industrijskog krastavca

  05.05.2015 16:10 - Fena

  LIVNO - Predavanje na temu "Proizvodnja, otkup i plasman industrijskog krastavca kornišona" održaće se u četvrtak, u PTC-Forum u Livnu u 18 časova.

 • Drvenari ponovo u voćnjacima

  05.05.2015 15:46 - Srna

  BANJALUKA - Voćari Republike Srpske zabrinuti su za ovogodišnji rod s obzirom da je primijećeno masovno prisustvo štetočine drvenara, izjavio je Srni predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović.

 • Poljoprivrednici čekaju 13,5 miliona KM za podsticaje

  05.05.2015 14:07 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je Srni da poljoprivrednicima još nije isplaćeno 13,5 miliona KM duga za prošlogodišnje podsticaje.

 • Najveće firme u RS prijete preseljenjem u FBiH zbog poreza

  05.05.2015 14:03 - Agencije

  BANJA LUKA - Najveći proizvođači i veletrgovci najavljuju gašenje firmi u Republici Srpskoj i preseljenje sjedišta i pogona u Federaciju Bosne i Hercegovine, ukoliko Narodna skupština RS-a usvoji Nacrt zakona o porezu na dobit čiji je predlagač Vlada RS-a.

 • Poslodavci: Zaštititi domaće proizvođače

  05.05.2015 13:47 - Srna

  SARAJEVO - Predstavnici udruženja poslodavaca Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta ukazali su danas na potrebu za boljom saradnjom institucija vlasti, Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH i udruženja poslodavaca, da bi se usaglasila zakonska rješenja na entitetskim nivoima i zaštitili domaći proizvođači/dobavljači od mogućih prevara inostranih trgovinskih lanaca.

 • Poslovni subjekti da iskoriste podsticaje

  05.05.2015 13:00 - Srna

  PRIJEDOR - Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora pozvao je danas sve poslovne subjekte iz ovoga grada da se prijave za podsticaje za zapošljavanje koje poslodavcima dodjeljuju Vlada Republike Srpske i ova lokalna zajednica.

 • Rekordna sjetva kukuruza u Loparama

  05.05.2015 12:11 - Srna

  LOPARE - Poljoprivrednici u Loparama zasijaće ove godine kukuruzom rekordnih 2.000 hektara oranica, rekao je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u opštinskoj upravi Radislav Davidović.

 • Novi hit biznis u SAD, iznajmi kokošku

  05.05.2015 11:19 - N.N.

  VAŠINGTON - Želja sve većeg broja ljudi da jedu svježa jaja, ali bez obaveza za njihovu proizvodnju, zaslužna je za uspjeh novog hit posla u SAD - iznajmljivanje kokoški.

 • Đokić: Neće biti privatizacije »Elektroprivrede«

  05.05.2015 09:22 - Srna

  BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" neće biti privatizovana, ali da je zanimljiva ponuda premijera Srbije Aleksandra Vučića o saradnji dva elektroenergetska sistema.

 • Više prihoda od indirektnih poreza

  04.05.2015 22:09 - N.S.

  BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u aprilu ove godine prikupila 521 milion maraka indirektnih poreza, u koje spadaju PDV, akciza, carina i putarina, saopšteno je juče iz UIO BiH.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.