Privreda

Prodaja Hipo mreže na Balkanu u oktobru?

Prodaja Hipo mreže na Balkanu u oktobru?
Prodaja Hipo mreže na Balkanu u oktobru?

BEČ - U prvoj nedjelji oktobra moglo bi doći do potpisivanja sporazuma o prodaji mreže Hipo Alpe Adrija banke na Balkanu ukoliko završni pregovori budu tekli kako se nadaju u Hipo banci, javila je danas austrijska agencija APA.

Prema pisanju agencije, glavni kandidat za kupovinu je američki investicioni fond Advent International, a vode se pregovori i s jednim konzorcijumom.

Da li će posao biti zaključen zavisi i od Nadzornog organa, kao i Evropske komisije.

Brisel mora da odobri dogovor, pošto izanalizira sve detalje kao što su moguće garancije, ali i refinansiranje majke banke sa 2,2 milijardi evra koje se nalaze u bankama Hipo u jugoistočnoj Evropi.

Ukoliko prodaja u paketu ne bide dovoljno atraktivna za austrijskoj državi, koja je vlasnik Hipo banke, ili bi taj posao bio suviše rizičan, sljedeći korak bi bio pojedinačna prodaja kćerki banke na Balkanu. Rok za to, koji je Austriji dala Evropska komisija, je sredina iduće godine.

Prilikom prethodnog pokušaja prodaje mreže banki na jugoistoku Evrope, u julu, koju je preuzela austrijske država prema nalogu EU, od sedam zainteresovanih "knjiga" je spala na dva slova i ni jedan od potencijalnih kupaca nije bio spreman da plati očekivanih 500 miliona evra.

I tada je u igri bio američki fond Advent, kao i finansijska grupacija sa sjedištem u Londonu "Milhouse Capital Investment Group", pisao je krajem jula list Prese.

Balkanska mreža Hipo banke obuhvata 6 banaka i 3 društva za lizing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, javlja Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije