Privreda

Proizvodnja lana porasla u BiH

Proizvodnja lana porasla u BiH
Proizvodnja lana porasla u BiH

BOSANSKI PETROVAC - BiH ima dobre uslove za proizvodnju industrijskog bilja, dok je posljednjih godina u porastu broj proizvođača lana, čije su ulje i sjemenke izuzetno traženi na domaćem tržištu.

Tim povodom održano je i predavanje za poljoprivredne proizvođače na temu "Hladno cijeđena ulja za zdrav život", u Bosanskom Petrovcu, koji nekoliko godina unazad povećava broj proizvođača ove pomalo zaboravljene poljoprivredne kulture.

Predavanje su održali Miloš Nožinić, šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta RS, i Mirsad Veladžić, profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Nožinić je, između ostalog, poljoprivrednicima prezentovao mogućnosti sjetve i prerade lana, čije su ulje i sjemenke veoma djelotvorni u ljudskoj ishrani. Na savjetovanju je rečeno i da je lan kao biljka izuzetno primjenjiva u raznim segmentima industrije. Veladžić je rekao da ovaj fakultet ima instalirane prese za preradu uljarica i proizvodnju hladno cijeđenih ulja. Jovica Radišić, proizvođač lana iz Bosanskog Petrovca, rekao je da će uprkos šteti koju su pretrpjeli prošle godine zbog lošeg vremena, ove godine zasijati planirane površine pod lanom, kako bi tržištu mogli ponuditi potrebne količine ulja i sjemenki ove biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije