Privreda

Prolongiran štrajk željezničara

Prolongiran štrajk željezničara
Prolongiran štrajk željezničara

DOBOJ - Predstavnici šest sindikalnih organizacija "Željeznica Republike Srpske" donijeli su danas zaključak o prolongiranju štrajka upozorenja, jer sindikati nemaju sa kim da pregovaraju, s obzirom na to da je istekao mandat članovima Nadzornog odbora i generalnom direktoru, a novi nisu izabrani.

Predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske Milijan Marković, koji je predsjedavao sastankom, rekao je novinarima da sindikalne organizacije nisu bile jedinstvene u vezi sa donošenjem odluke o štrajku upozorenja zbog toga što je 16. aprila istekao mandat Nadzornom odboru, a 19. aprila generalnom direktoru Draganu Savanović.

Marković je naveo da su za organizovanje štrajka bili Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor i Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin nakon današnjeg sastanka ne očekuje da će biti organizovan štrajk.

On kaže da će biti nastavljene aktivnosti prema Vladi Republike Srpske, kao većinskom vlasniku "Željeznica", sa zahtjevom za održavanje sastanka, da bi bila riješena trenutna situacija.

Marin upozorava da se preduzeće "namjerno gura u stečaj", da bi se jeftino prodala atraktivna imovina.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da se sindikalne organizacije nisu izjasnile o njegovom prijedlogu da se umjesto štrajka pristupi protestima sa zahtjevom resornom ministarstvu i Vladi Srpske o sazivanju Skupštine akcionara i Nadzornog odbora, da bi bili imenovani novi članovi Nadzornog odbora, te generalni direktor.

Iz Uprave "Željeznica" nisu htjeli da komentarišu današnju odluku.

Sindikalne organizacije koje djeluju pri "Željeznicama" uputile su 7. aprila zajednički zahtjev Vladi Republike Srpske za hitnu smjenu rukovodstva "Željeznica" i utvrđivanje odgovornosti Nadzornog odbora.

U zahtjevu je od Uprave "Željeznica" zatraženo da obezbijede redovnu isplatu plata u punom iznosu svakog narednog mjeseca, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i da najkasnije do 20. aprila zakaže sastanak sa predstavnicima svih sindikata, uz obavezno prisustvo ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića.

U okviru "Željeznica" djeluje šest sindikalnih organizacija - Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije