Privreda

Propala tužba radnika protiv "Željeznica RS"

Propala tužba radnika protiv "Željeznica RS"
Propala tužba radnika protiv "Željeznica RS"

BANJALUKA - "Željeznice RS" (ŽRS) su dobile spor protiv prvog od blizu 2.000 radnika ovog preduzeća za nadoknadu razlike za topli obrok, koji je odlukom Uprave preduzeća smanjen početkom 2012. godine, zbog teške ekonomske situacije u ŽRS.

Naime, prvostepenom presudom, koju je 13. januara ove godine donio Osnovni sud u Doboju, a koja je u posjedu "Nezavisnih", odbijen je tužbeni zahtjev radnice ŽRS iz Doboja, kojim je tražila da joj ovo preduzeće na ime razlike neisplaćenog dijela naknade toplog obroka, od januara 2012. do 31. jula 2013. godine, isplati 1.178 KM sa zakonskom zateznom kamatom i da joj nadoknadi troškove postupka.

Tužba je podnesena 8. marta prošle godine i u njoj je navedeno da je "Uprava ovog preduzeća donijela jednostranu i retroaktivnu odluku o smanjenju naknade za topli obrok sa 185 KM u neto iznosu, na 185 KM u bruto iznosu". U svom odgovoru Uprava je takav potez opravdala teškom ekonomskom situacijom preduzeća, naslijeđenim gubitkom, neisplaćenim platama i poslovanjem sa gubitkom, ističući da je smanjenje troškova imperativ od kojeg zavisi sudbina radnika i status preduzeća.

"Imajući u vidu da navedenu naknadu isplaćuju na teret materijalnih troškova poslovanja, istu poslodavac može isplatiti radniku ako ima sredstava. S obzirom na to da nijednom radniku ni navedena razlika naknade nije isplaćena, jer za to nema sredstava, sud je odbio tužbeni zahtjev tužiteljice", stoji u obrazloženju presude.

Dragan Savanović, direktor ŽRS, rekao je da je po ovom osnovu tužbu podnijelo oko 1.950 radnika ovog preduzeća, navodeći da je bilo pojedinačnih i grupnih tužbi.

On je naveo da Uprava očekuje da će sud zauzeti jedinstven stav, jer su svi predmeti identični i da će nakon ove prve presude biti jednako odlučivano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije