Privreda

Prosječna plata u distriktu sve manja

Prosječna plata u distriktu sve manja
Prosječna plata u distriktu sve manja

BRČKO - Sekretar Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić ocijenio je da je prosječna neto plata zaposlenih u distriktu u odnosu na zarade radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sve manja, zbog lošeg vrednovanja rada u realnom sektoru.

"S obzirom da u izvršnoj vlasti Brčko distrikta ne postoji resorno odjeljenje koje bi se bavilo oblašću rada, ovdašnji poslodovci, koristeći upravo tu okolnost, radnicima isplaćuju veoma niske plate, čineći to, prije svega, da bi izbjegli uplate većih doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje", rekao je Kalajdžić.

Prema njegovim riječima, bez ozbiljne reforme javne uprave i uspostavljanja tog novog odjeljenja u lokalnoj Vladi, nema ni donošenja opšteg kolektivnog ugovora.

Prema najnovijim podacima brčanske ekspoziture Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata 16.432 Brčaka, koliko ih je u oktobru prošle godine bilo u stalnom radnom odnosu u društvenom i privatnom sektoru, iznosila je 813 KM.

U poređenju sa primanjima zaposlenih u Republici Srpskoj u tom mjesecu, prosječna neto primanja u distriktu manja su za 13 KM, a prosječna plata u tom periodu u FBiH iznosila je 838 KM.

Najniže neto plate u oktobru 2014, prema prezentovanim pokazateljima, imali su, kao i u prethodnim mjesecima, radnici u ugostiteljstvu - 397, građevinarstvu - 489 i u trgovini - 503 KM.

Najveće neto zarade u tom mjesecu ostvarili su zaposleni u obrazovanju - 1.379 KM, zatim proizvođači i snabdjevači električnom energijom i plinom - 1.293, te radnici u javnoj upravi i odbrani, kao i oni koji rade na poslovima obaveznog socijalnog osiguranja - prosječno 1.200 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije