Privreda

Puštena u rad mini-hidroelektrana Zapeće na Ugru

Puštena u rad mini-hidroelektrana Zapeće na Ugru
Puštena u rad mini-hidroelektrana Zapeće na Ugru

BANJALUKA - Mini hidroelektranu "Zapeće" na rijeci Ugar svečano su danas pustili u rad ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, član uprave austrijske energetske grupe "Kelag" Armin Virsma i direktor kompanije "Interenerga" iz LJubljane Anton Papež.

Vrijednost investicije je 14 miliona evra, a planirana godišnja proizvodnja ove mini hidroelektrane je 14 gigavat - časova. Mini hidroelektrana instalisane je snage oko četiri megavata.

Đokić je istakao da ovaj energetski objekat ima veliki značaj za Republiku Srpsku jer povećava energetsku sposobnost proizvodnjom nove količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

"U Srpskoj su trenutno aktivne 123 koncesije koje su dodijeljene za izgradnju energetskih objekata, a najvećim dijelom su to hidrocentrale, od kojih su tri velike. Trenutno se radi na 14 projekata", rekao je Đokić novinarima u Kneževu.

On je dodao da je austrijska firma "Kelag" sa svojom članicom "Interenerga" do sada u Srpsku u izgradnju dva ovakva objekta investirala oko 50 miliona KM, te da je u toku i izgradnja treće hidroelektrane "Medna" na rijeci Sani koja će biti 5,1 megavat instalisane snage, a čiji se završetak izgradnje očekuje početkom 2017. godine.

"Ukupna vrijednost tih investicija biće oko 100 miliona KM", naglasio je Đokić i dodao da je kompanija "Kelag" važan partner Vlade Republike Srpske sa kojom su potpisali ugovor o produženju saradnje na još dvije godine.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da puštanje u rad mini hidroelektrane /HE/ "Zapeće" na rijeci Ugar ima veliki značaj za opštinu Kneževo i energetski sektor Republike Srpske.

"Sva davanja prilikom izgradnje i tokom eksploatacije, kao što su koncesije i porezi su prihodi opštine", rekla je Golićeva danas novinarima u Kneževu, nakon što je prisustvovala svečanom puštanju u rad ove druge mini hidroelektrane u Srpskoj.

Ona je rekla da je ovaj objekat izgradila austrijska kompanija "Kelag", koja je u ovu investiciju uložila 14 miliona evra, ističući da to pokazuje da je riječ o ozbiljnom investitoru koji ulaže u obnovljive izvore energije.

Golićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom što je u izgradnji ove mini hidroelektrane učestvovala domaća operativa i deset kompanija iz Republike Srpske sa oko 100 radnika različitih profila.

Član Uprave austrijske kompanije "Kelag" Armin Virsma izjavio je novinarima da je ponosan na činjenicu da je ova kompanija do sada najveći privatni investitor iz inostranstva koji je investirao u obnovljive izvore energije na prostoru bivše Jugoslavije.

"Izgradili smo dvije mini hidroelektrane u Republici Srpskoj, dok se treća `Medna` na rijeci Sani nalazi u fazi izgradnje i na taj način dajemo doprinos zaštiti od klimatskih promjena i stvaranju novih vrijednosti na lokalnom nivou", istakao je Virsma.

On je izrazio nadu da će ovo biti podsticaj drugim investitorima da dođu u BiH i Republiku Srpsku kako bi investirali i stvarali nova radna mjesta, te podsticali razvoj privrede.

Anton Papež, direktor preduzeća "Interenergo" iz LJubljane, članice energetske grupacije austrijske kompanije "Kelag", izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srpske i predstavnicima lokalne zajednice Kneževo za realizaciju ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije