Privreda

Putin: Prekid isporuke gasa za tri ili četiri dana

Putin: Prekid isporuke gasa za tri ili četiri dana
Putin: Prekid isporuke gasa za tri ili četiri dana

MOSKVA - Rusija će u naredna tri ili četiri dana prekinuti dostavu gasa Ukrajini, ukoliko Kijev ne plati na vrijeme, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, napominjući da će time biti stvoren i problem za tranzit gasa u Evropu.

"`Gasprom` je u potpunosti ispunio svoje obaveze prema ugovoru za isporuku gasa u Ukrajinu i tako će i nastaviti. Ukrajinska strana treba da izvrši avansno plaćanje za tri ili četiri dana. Ukoliko ne bude uplate, `Gasprom` će prekinuti isporuku", upozorio je Putin.

On je izrazio nadu da do toga neće doći.

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler podsjetio je juče ukrajinski "Naftogaz" na vremenski rok za avansno plaćanje. 

Miler je istakao da "Naftogaz" nije platio za isporuke gasa u martu i upozorio da Kijev rizikuje da dođe do ukidanja dogovora o avansnom plaćanju i prekida isporuke. 

Putin je rekao da odluka ukrajinskih vlasti o obustavi isporuke gasa Donjecku u vrijeme humanitarne katastrofe "ima karakteristike genocida".

"Kao da glad nije dovoljna. OEBS je već saopštio da taj region prolazi kroz humanitarnu katastrofu. Sada su im prekinuli isporuku gasa. Kako biste vi to nazvali? Ja bih rekao da to ima karakteristike genocida", rekao je ruski predsjendik na sastanku sa predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom, prenio je "Sputnjik". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije