Privreda

Putin podržava domaće restorane Mihalkova i Končalovskog

Putin podržava domaće restorane Mihalkova i Končalovskog
Putin podržava domaće restorane Mihalkova i Končalovskog

Rusko Ministarstvo poljoprivrede i Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor podržaće projekat reditelja Andreja Končalovskog (77) i Nikite Mihalkova (69), rođene braće, za osnivanje ruskog lanca restorana brze hrane "Јedimo kod kuće!".

Već se razmatra mogućnost snabdijevanja tog lanca ruskim proizvodima, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede, Andrej Volkov.

To se radi po nalogu potpredsjednika Vlade koji je, kako je saopšteno, početkom aprila održao sastanak o predlogu poznatih reditelja.

“Inicijatori projekta stavljaju akcenat na kvalitet i prirodne proizvode za svoj lanac, a naši proizvođači mogu u potpunosti da odgovore tim zahtjevima”, naglasio je Volkov.

Kako je ranije objavljeno, reditelji planiraju da otvore u dva pilot regiona Rusije, Kaluškom i Moskovskom regionu, oko 100 kafe-restorana brze hrane i dvije fabrike-kuhinje. Končalovski je obećao da prosječna cijena u tim kafeima neće biti veća nego u Mekdonaldsu.

Za pokretanje tog projekta potrebno je oko 17 miliona evra, a braća reditelji smatraju da će ta sredstava moći da se povrate za nepunih pet godina. Končalovski je, zajedno sa drugim investitorima, spreman da u projekat uloži 300 miliona rubalja.

Predviđeno je da fabrike-kuhinje hranom snabdijevaju i socijalne ustanove, kao što domovi za djecu i internati. Јelovnik u lancu restorana "Јedimo kod kuće!" sa 30 do 40 odsto će se sastojati od regionalnih proizvoda.

Predsjednik Vladimir Putin je podržao inicijativu Mihalkova i Končalovskog i 24. marta je dao nalog da se ona razradi. Nadležnim ministarstvima za ekonomski razvoj, te industrije i trgovine i poljoprivrede naloženo je da dostave predloge "mehanizma kompleksne podrške realizaciji projekta".

Novi lanac može dobiti podršku države u obliku garantovanog kredita, grantova i subvencija za kredite. Konkretno, Sberbanka može da finansira projekat braće-reditelja uz garantnu podršku Agencije za kreditne garancije i regionalnih garantnih fondova u obimu od 50 do 70 odsto od iznosa kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije